Op maandag 16 december heeft de Europese Raad formeel een verordening aangenomen over verpakkingen en verpakkingsafval. De nieuwe regels zullen de productie van verpakkingsafval aanzienlijk verminderen door bindende doelstellingen voor hergebruik vast te stellen, bepaalde soorten verpakkingen voor eenmalig gebruik te beperken en economische operatoren te verplichten het gebruikte verpakkingsmateriaal te minimaliseren. De verordening bestrijkt de volledige levenscyclus van verpakkingen.
Veilige, duurzame en recyclebare verpakkingen
De nieuwe regels omvatten onder andere de volgende vereisten voor verpakkingen:
- doelstellingen voor 2030 en 2040 voor een minimumpercentage gerecycled materiaal (tot 65% voor plastic flessen voor eenmalig gebruik in 2040)
- het minimaliseren van het gewicht en volume van verpakkingen en het vermijden van onnodige verpakkingen
- het minimaliseren van zorgwekkende stoffen, waaronder het beperken van het op de markt brengen van verpakkingen voor contact met levensmiddelen die per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) bevatten als deze bepaalde drempelwaarden overschrijden
Etiketterings-, markerings- en informatievereisten (bijv. over materiaalsamenstelling of gerecycled materiaal) moeten het sorteren en de keuzes van de consument vergemakkelijken.
Plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik
De nieuwe regels introduceren beperkingen op plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik voor:
- voorverpakte groenten en fruit van minder dan 1,5 kg
- voedsel en dranken die worden gevuld en geconsumeerd in hotels, bars en restaurants
- individuele porties van specerijen, sauzen, melkroom en suiker in hotels, bars en restaurants
- kleine, cosmetische en toiletartikelen voor eenmalig gebruik die worden gebruikt in de accommodatiesector (bijv. shampoo- of bodylotionflessen)
- zeer lichte plastic zakken (bijv. die worden aangeboden op markten voor bulkboodschappen)
Hergebruiksdoelen en verplichtingen tot opnieuw vullen
De verordening stelt nieuwe bindende hergebruiksdoelen voor 2030 en indicatieve doelen voor 2040 vast. De doelen variëren afhankelijk van het type verpakking dat door exploitanten wordt gebruikt (bijvoorbeeld bindende doelen van 40% voor transport- en verkoopverpakkingen en 10% voor gegroepeerde verpakkingen).
Volgens de nieuwe regels moeten afhaalrestaurants klanten de mogelijkheid bieden om hun eigen containers mee te nemen om te laten vullen met koude of warme dranken of kant-en-klaarmaaltijden, zonder extra kosten.
Volgende stappen
De formele goedkeuring door de Raad vandaag markeert de laatste stap in de gewone wetgevingsprocedure. De verordening wordt nu gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en treedt in werking. De verordening wordt 18 maanden na de datum van inwerkingtreding toegepast.