Recent publiceerde Wesley van den Berg van Floridata een blog over duurzaamheidsclaims in de kunstbloemensector op deze portal. Als oprichter van Reflower, de duurzame bloemenbieb, wil ik graag reageren op zijn zorgen en uitleggen waar ons concept voor staat.

Het bibliotheekprincipe: Een bewezen concept

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat ons concept gebaseerd is op een bewezen model: de bibliotheek. Net zoals een bibliotheek boeken uitleent aan meerdere lezers, delen wij kunstbloemen met meerdere gebruikers. Dit principe van delen in plaats van individueel bezit is al eeuwenlang succesvol en inherent efficiënt in het gebruik van materialen.

Waarom een bloemenbieb?

De traditionele bloemenmarkt kent enkele onmiskenbare uitdagingen. Verse bloemen worden vaak in verwarmde kassen gekweekt of ingevlogen uit verre landen. Ze hebben een beperkte houdbaarheid en vereisen constant nieuwe productie. Dit zijn geen beschuldigingen, maar feitelijke observaties die breed gedocumenteerd zijn in de sector. Recent is er veel bericht over de sierteelt, ook over het pesticiden gebruik. De glastuinbouw is een van de grootste afnemers van gas, dat is een fossiele brandstof

Ons antwoord op de kritiek

De RCC heeft kritiek geuit op onze communicatie, en die nemen we serieus. We erkennen dat we voorzichtiger moeten zijn met absolute claims over duurzaamheid. We hebben de termen Zero Waste, 100% Circulair en CO2 Neutraal verwijderd van de website. Tegelijkertijd staat de logica achter ons deelconcept nog steeds overeind: door materialen langer en door meerdere mensen te gebruiken, is er minder productie nodig. Kunstbloemen zijn een alternatief voor verse bloemen, blijvende bloemen geven een soortgelijke beleving. Er staat een mooie bos bloemen.

China

Kunstbloemen worden geproduceerd in China, ze hebben verschillende ingrediënten, plastic, kunststof en ijzer. Ze worden per boot naar Nederland getransporteerd, waar ze worden aangeboden door de groothandels. Wij kopen in bij lokale partijen. Hoewel kunstbloemen van plastic gemaakt zijn, maakt het eindeloze hergebruik via ons bibliotheeksysteem het tot een circulair alternatief voor wegwerpbloemen.

Transparantie over waar we staan

We begrijpen de zorgen over transparantie. We zijn volledig transparant over ons concept: Reflower is een abonnement op kunstbloemen waarbij we een uitleensysteem ontwikkeld hebben, waarbij klanten kunstbloemen in een leuke vaas krijgen. We maken het delen van bloemen zo gemakkelijk mogelijk en reduceren de behoefte aan constante nieuwe productie door onze bloemen en vazen telkens opnieuw te gebruiken. Zo bieden we een praktische en circulaire oplossing voor mensen die van bloemen houden.

Voorbij de controverse

In plaats van ons te verliezen in een discussie over claims, willen we focussen op wat we daadwerkelijk doen. Het delen van spullen is een bewezen manier om efficiënter om te gaan met materialen. Dit principe passen wij toe op bloemen. Vandaar dat we zeggen dat we een circulair alternatief voor de sierteelt hebben ontwikkeld.

Tot slot

Een bibliotheek hoeft niet te bewijzen dat ze duurzamer is dan een boekwinkel – het is logisch dat het delen van materialen efficiënter is dan individueel bezit. Op dezelfde manier staat de logica achter de bloemenbieb nog steeds overeind. We hoeven niet te bewijzen dat de bloemenbieb duurzamer is dan de bloemenstal. Dat de sierteeltsector dat vervelend vindt en middels lobby en klachten probeert om de toekomst van de sector veilig te stellen, is logisch. Er gaat veel geld in om en verandering brengt altijd weerstand met zich mee.

We blijven ons inzetten voor een circulair concept waarin mensen kunnen genieten van beeldige blijvende bloemen, terwijl we samen werken aan een systeem dat efficiënter omgaat met materialen. Niet door grote claims te maken, maar door een gezellige en praktische oplossing te bieden die werkt voor onze gebruikers én bijdraagt aan een efficiënter gebruik van bloemen.

Ik nodig iedereen uit om eens te komen kijken hoe ons circulaire concept in de praktijk werkt. We hebben een prachtig atelier in Amsterdam. De heer van den Berg ervoor gezorgd dat de merken die actief zijn in de kunstbloemenbranche zich verenigen en samen op zullen trekken om de transparantie en claims te verduidelijken in de toekomst, mooi wat kunstbloemen doen!

We hopen dat de zorgen rondom de kunstbloemenclaims zijn weggenomen. Voor vragen ben ik natuurlijk bereikbaar.

Ellyne Bierman – Hagen, Founder Reflower