Mijlpaal
Door in z’n geheel over te stappen op eerlijke chocolade, voegt Verkade in één klap 20% toe aan de totale wereldmarkt van verkochte Fairtrade cacao. “Dit is een mijlpaal voor ons als bedrijf, maar ook voor de 50.000 gezinnen in West Afrika die hiermee geholpen worden. En om dat te vieren organiseren we vandaag deze veiling” aldus directeur Bart Merkus van Verkade. De bijeenkomst werd gepresenteerd door Dolf Janssen (ambassadeur van Oxfam Novib) en presentatrice Nance.

Kinderen kunnen naar school
De opbrengsten van de allereerste reep gaan naar studiebeurzen voor de kinderen van de cacaoboeren in Ghana. Om de armoede cirkel daar te doorbreken, is scholing van het grootste belang. De meeste kinderen in Ghana gaan wel naar de lagere school omdat dit deels door de overheid wordt betaald. De middelbare scholen en hogere opleidingen, kunnen maar door een kleine groep scholieren bezocht worden, omdat de meeste ouders dit niet kunnen betalen. De opbrengsten van de veiling leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen in Ghana tot professionals die het land kunnen helpen ontwikkelen.

Complimenten
Er waren tijdens de veiling in de Koekfabriek in Zaandam verschillende mensen aanwezig die hun complimenten uitspraken over deze belangrijke stap. . “Verkade voegt met deze ontwikkeling in één klap 20% toe aan de totale wereldmarkt van verkochte Fairtrade cacao! Dit is een ‘mijlpaal’. In de eerste plaats is dit ontzettend goed voor de boeren; zij hebben straks meer ruimte om te investeren in bijvoorbeeld milieu en sociale voorzieningen. Voor Nederland betekent de stap van Verkade dat Fairtrade nog meer op de kaart komt te staan en beter zichtbaar is” aldus Coen de Ruiter, directeur van Max Havelaar. Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, voegt daaraan toe: “Wij vinden het heel goed dat Verkade haar verantwoordelijkheid heeft genomen en dat de Nederlandse consument Verkade chocoladeproducten met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade kan kopen. Oxfam Novib zet zich al jaren in om grote bedrijven te overtuigen van een duurzame cacao-inkoop. Wij hopen natuurlijk dat er meer A-merken zullen volgen!”

Genieten
Vanaf volgende week zullen de eerste Fairtrade Verkade producten in de schappen van de supermarkten liggen. Het gaat om het gehele assortiment chocoladerepen, de Chocolade Mini’s, de Fijnproevers chocolade en de Kookchocolade. Vanaf begin 2009 zullen uiteindelijk álle chocoladeproducten die van Verkade in de winkel liggen het onafhankelijke Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade mogen dragen. Genieten en tegelijkertijd werken aan een betere wereld dus! En dat het echt genieten is, wordt bevestigd met consumentenonderzoek; daaruit bleek dat de chocoladerepen nog lekkerder worden gevonden! Verkade is de eerste grote A-merk fabrikant die erin geslaagd is op grote schaal over te stappen op de inkoop van Fairtrade cacao en suiker.

Over Koninklijke Verkade
Koninklijke Verkade bestaat sinds 1886. Bij Verkade staat alles in het teken van het maken van de lekkerste koekjes en chocolade voor miljoenen Nederlanders. Bij het bedrijf – dat in 1950 Koninklijk werd en al sinds de oprichting is gevestigd in Zaandam – werken momenteel zo’n 550 mensen. Naast het continu innoveren om aan de veranderende vraag van consumenten te blijven voldoen en ook in de toekomst succesvol te kunnen zijn, is het eveneens de ambitie van Koninklijke Verkade om meer duurzaam te ondernemen. Dit uit zich onder andere in verschillende milieubesparende maatregelen én de inkoop van duurzame cacao en suiker voor alle chocoladeartikelen van Verkade. Koninklijke Verkade brengt producten op de markt onder de merknamen Verkade en Sultana.

Over Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade
Sinds het ontstaan van Stichting Max Havelaar in 1988 is Max Havelaar hét keurmerk voor Fairtrade (eerlijke handel). Stichting Max Havelaar is een keurmerkorganisatie en koopt of verkoopt geen producten. Het Fairtrade-systeem richt zich op kleine boeren in ontwikkelingslanden. Zij zijn vaak de zwakste schakel in de handelsketen, met grote armoede als gevolg. Geen beter medicijn tegen armoede dan economische zelfstandigheid. De doelstelling van Stichting Max Havelaar is boerencoöperaties, onder goede handelsvoorwaarden, een directe toegang bieden tot de Westerse markt. Het Keurmerk garandeert niet alleen dat de ingrediënten onder goede ecologische en sociale voorwaarden zijn verbouwd, maar ook dat de boer hiervoor een eerlijke prijs heeft ontvangen. Hierdoor zijn kleine boeren en hun families in staat om het heft in eigen hand te nemen en te werken aan een betere toekomst.

Het Max Havelaar Keurmerk wordt inmiddels in 21 landen gevoerd, vaak onder de internationale naam Ã??FairtradeÃ??. Naast chocolade met Max Havelaar Keurmerk bestaat er een groot aantal productgroepen als thee, koffie, fruit, vruchtensappen, ijs, vanille, honing, wijn, suiker, bloemen en katoen. Deze producten zijn afkomstig van meer dan 600 boerenorganisaties en plantages in ontwikkelingslanden.

Over Oxfam Novib
Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van dertien onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijke ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.