In 2008 kondigde Ahrend aan haar bedrijfsvoering te zullen inrichten volgens het cradle-to-cradlegedachtegoed (C2C) van de Duitse chemicus Braungart en de Amerikaanse architect McDonough.
C2C stoelt op drie beginselen. De bekendste is ‘afval is voedsel.’ Dat is niet alleen in de biosfeer zo (bijvoorbeeld als het klokhuis van een appel compost wordt); ook in de technosfeer dienen materialen of onderdelen altijd te worden hergebruikt of gerecycled. Het tweede beginsel is het gebruik van duurzame energie. Het derde beginsel is verstandig gebruik van grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen (zoals water).
Ahrend 500
Ahrend 500 – een ontwerp van Wijtse Rodenburg – is één van de internationale bestsellers van Ahrend. Het design is tijdloos en transparant. Ahrend 500 is een innovatief opgezet meubelprogramma, geschikt voor alle soorten werkplekken. Flexibiliteit is het sleutelwoord dat het internationale succes van dit meubelsysteem verklaart: werken en vergaderen, zittend en staand werken, individueel en in teams; modulair opgezet, snel te monteren en gemakkelijk aan te passen; schakelbaar en overal inzetbaar; ergonomisch verantwoord en volledig recyclebaar.
C2C-certificaat
Het eerste C2C-certificaat zal op 24 juni worden uitgereikt aan Peter-Paul Hendrikx, Directeur Ahrend Inrichten, tijdens het eerste gezamenlijke C2C Café van de Nederlandse pioniers Ahrend, Desso, Van Gansewinkel en Mosa. Plaats van handeling is de NOW Flagship Store van Ahrend in Amsterdam-Zuidoost.
Bij certificering wordt gekeken naar vijf zaken:
Welke materialen/processen worden gebruikt? Het toepassen van materialen met een ‘ontoelaatbare impact’, zoals PVC en chroom VI, is bijvoorbeeld niet toegestaan. Ahrend heeft deze materialen verbannen uit het productieproces van de Ahrend 500.
Welke materialen zijn te hergebruiken? Al sinds 1993 past Ahrend ecodesign toe. Dit betekent dat al in de ontwerpfase en bij de materiaalkeuze rekening wordt gehouden met het hergebruiken en recyclen van het product. De introductie van het eerste ecodesignproduct van Ahrend was de Ahrend 220-bureaustoel in 1994.
Beleid en realisatie duurzame (groene) energie. Ahrend gebruikt bij de productie van de Ahrend 500 uitsluitend groene stroom.
Beleid en realisatie waterbesparing en verhogen van kwaliteit afvalwater. Ahrend heeft zeer aanzienlijke waterbesparingen (2009: 65% minder waterverbruik ten opzichte van 2008) gerealiseerd (zie grafiek). De kwaliteit van het afvalwater is sterk verbeterd.
Generiek MVO-beleid (sociale en milieudoelstellingen, extern verslag). Sinds 1990 voert Ahrend een succesvol milieubeleid met concrete resultaten 9zie grafieken). Ahrend heeft mede aan de wieg gestaan van ISO 26000, de nieuwe MVO-richtlijn die eind 2010 zal worden geïmplementeerd. Verder gooit Ahrend momenteel hoge ogen met haar Next Life-programma: een volgend leven voor bestaand meubilair door bijvoorbeeld het herstofferen van stoelen of het milieuvriendelijk ontlakken en opnieuw lakken van kasten. Ahrend 500 is uitermate geschikt voor Next Life.