Maandag is de eerste boom geplant op het Utrechtse bouwproject Wonderwoods. Onder het toeziend oog van architecten Paolo Russo en Jeroen Schilder, plantkundige Laura Gatti en landschapsarchitect Timo Cents takelde de hoogste vrijstaande torenkraan van Nederland de boom naar boven. Het krentenboompje is de eerste van bijna 280 bomen die verdeeld over boombakken aan de gevel en in de daktuinen en binnentuinen komen van Wonderwoods.
Wonderwoods is een project van ontwikkelaar G&S& en heeft als doel om de natuur de stad in te brengen. Wonderwoods bestaat uit twee groene torens van 105 en 70 meter hoog en komt te staan in de kop van het Beurskwartier in Utrecht. De gebouwen zullen ruimte bieden aan 167 koopwoningen, meer dan 252 huurwoningen en zo’n 15.000 vierkante meter kantoorruimte. Wonderwoods wordt in de zomer van 2024 opgeleverd en wordt gebouwd door Bouwcombinatie Wonderwoods, bestaande uit Kondor Wessels Amsterdam en Boele & van Eesteren. Koninklijke Ginkel Groep is verantwoordelijk voor de realisatie en het langdurige onderhoud van het groen.
Verticaal bos
De hoogste toren is ontworpen door het gerenommeerde Italiaanse architectenbureau Stefano Boeri Architetti en wordt gebouwd op de hoek van de Jaarbeursboulevard met de Croeselaan. De andere toren is een ontwerp van MVSA Architects. Wonderwoods wordt voorzien van een verticaal bos van beplanting aan de balkons en gevels. Wonderwoods haalt 75.000 planten, zo’n 30 verschillende diersoorten en 280 bomen, waarvan 161 aan de gevel, naar de binnenstad van Utrecht. De vegetatie is geïnspireerd op die van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
De bomen, planten en struiken nemen CO2 op en geven zuurstof terug. Daarbij vangt het groen vervuilers als fijnstof op. Op deze natuurlijke manier zuivert Wonderwoods de lucht en wordt de luchtkwaliteit verbeterd. De bomen dempen bovendien het stadsgeluid; in de zomer houdt de schaduw van de bomen het gebouw koel en in de winter beschermen ze de straat en gebouwen tegen weer en wind. Ook verkoelt Wonderwoods de omgeving doordat de planten en bomen verdampen, met name op de momenten dat het warm is in de stad. Deze positieve effecten op de omgeving worden ook wel de ecosysteemdiensten van groen genoemd.
Het onderhoud van het verticale bos is een vak apart. Dit wordt gedaan door de Koninklijke Ginkel Groep die hiervoor zogenaamde flying gardeners heeft opgeleid. De hoveniers gaan het onderhoud op een spectaculaire wijze uitvoeren, namelijk abseilend. De bomen komen van Van den Berk Boomkwekerijen.