Na tien jaar inzet voor het verbeteren van belastingtransparantie, onthult de Tax Transparency Benchmark 2024 van VBDO en PwC Nederland dat 93% van de bedrijven in scope nu hun belastingstrategieën publiceert. Een aanzienlijke sprong ten opzichte van iets minder dan de helft (45%) in 2015. Deze mijlpaal onderstreept een transformatieve verschuiving in corporate accountability, waarbij belastingbestuur wordt afgestemd op duurzaamheid en de verwachtingen van stakeholders. Nederlandse bedrijven toonde hierin de afgelopen jaren enige stagnatie, terwijl met name Italiaanse en Spaanse bedrijven opmerkelijke verbeteringen lieten zien. Philips, Enel en NN Group kwamen naar voren als leiders op belastingtransparantie.

Belastingtransparantie: leiders en achterblijvers

Philips, Enel en NN Group kwamen naar voren als leiders op belastingtransparantie, met een perfecte score van 38 punten. Alle drie lieten voorbeeldige praktijken zien op het gebied van transparantie en bestuur. Vooruitgang onder bedrijven blijkt echter ongelijk: de betrokkenheid van stakeholders, een cruciaal onderdeel van belastingtransparantie, is slechts marginaal verbeterd, van 23% in 2015 tot 27% in 2024, wat de noodzaak van diepere dialogen met externe belanghebbenden onderstreept.

“Hoewel de vooruitgang in het publiceren van belastingstrategieën prijzenswaardig is, mogen bedrijven het bredere plaatje niet uit het oog verliezen, namelijk het integreren van feedback van stakeholders en het afstemmen van belastingpraktijken op duurzaamheidsdoelen”, aldus Keetie van der Torren-Jakma, Director Tax Policy bij PwC Nederland.

Top 25

Belasting- en duurzaamheidsregelgeving

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) blijft het belastinglandschap verder vormgeven. Toch geloven veel bedrijven dat belastingtransparantie geen materieel onderwerp zal zijn onder de huidige criteria. Desondanks wordt belasting steeds meer gezien als integraal onderdeel van dubbele materialiteitsbeoordelingen, wat de groeiende relevantie ervan in duurzaamheidsrapportage aangeeft.

“Belasting is niet langer alleen een kwestie van naleving: het is een kerncomponent van duurzaamheid van bedrijven en een lakmoesproef voor maatschappelijk verantwoord ondernemen”, aldus Angelique Laskewitz, Executive Director bij VBDO. “Om echt te leiden, moeten bedrijven stakeholderbetrokkenheid en materialiteits-analyses centraal stellen in hun belastingbestuur.”

Nu bedrijven worstelen met veranderende, wettelijke eisen, dient de benchmark als een cruciaal hulpmiddel voor het stimuleren van transparantie en ethische belastingpraktijken. Met hulp van het rapport kunnen bedrijven zich beter afstemmen op de verwachtingen van stakeholders en wereldwijde duurzaamheidsdoelen.

Over de Benchmark

De Tax Transparency Benchmark, nu in zijn 10e editie, is een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) in samenwerking met PwC Nederland. Ze beoordeelt 116 Europese beursgenoteerde bedrijven op zes principes van goed belastingbestuur, zoals het respecteren van de geest van de wet, het beheren van belastingrisico’s en het bieden van belastingzekerheid.