In de bouwsector wordt circulariteit steeds belangrijker. Toch zien we in de praktijk nog vaak onjuiste claims, waarbij “ReUse” soms neerkomt op de verkoop van ongebruikte restmaterialen. GGZ Friesland, Zijlstra Projektstoffeerbedrijf en Tarkett bewijzen dat het anders kan. Zij sloegen de handen ineen om daadwerkelijk gebruikte tapijttegels een nieuw leven te geven, en zetten daarmee een belangrijke stap richting échte circulariteit.
Duurzaam vloerproject bij GGZ Friesland
GGZ Friesland zocht naar een vloeroplossing met een lage milieu-impact, passend bij hun visie van zorg voor mens en natuur. Ze wilden de bestaande tapijttegels echt hergebruiken en kwamen in contact met Zijlstra Projektstoffeerbedrijf en Tarkett. Het resultaat: een uniek project waarbij gebruikte tapijttegels opnieuw geïnstalleerd werden. “We zochten een partner die ons kon ondersteunen in het kiezen van de juiste vloer, waarbij kwaliteit en duurzaamheid essentieel waren,” aldus Jack Vink, Directeur bij GGZ Friesland. “We wilden duurzame vloeren met goede akoestiek en die makkelijk te reinigen zijn, passend bij een moderne werkplek.”
Vakmanschap van Zijlstra Projektstoffeerbedrijf
Zijlstra Projektstoffeerbedrijf speelde een cruciale rol in het project. Zij selecteerden gebruikte DESSO tapijttegels van Tarkett en installeerden deze opnieuw in de ruimtes van GGZ Friesland. Dit vergde vakmanschap, omdat kleurverschillen en het bijsnijden van de tegels de nodige aandacht vroegen. “Echt hergebruik vereist nauwe samenwerking en vakmanschap. Door het project van een afstand te beoordelen en het installatiepatroon aan te passen, hebben we een harmonieus eindresultaat bereikt,” vertelt Gerrit Zijlstra, Directeur bij Projektstoffeerbedrijf.
Tarkett: koploper in circulaire vloeren
Tarkett ondersteunde het project door gebruikte tapijttegels te reinigen en terug te nemen via hun ReStart®-programma. In plaats van direct te recyclen, worden de tegels beoordeeld op herbruikbaarheid. Wanneer de kwaliteit en kleur nog geschikt zijn, krijgen de tegels eerst een tweede leven. “Naast het verlengen van de levensduur van tapijttegels, zorgt Tarkett ervoor dat deze tegels uiteindelijk ook na de tweede levensduur worden gerecycled tot nieuwe tapijttegels,” aldus Marco van Bergen, Manager ReStart® Program bij Tarkett.
Echte ReUse: meer dan een term
Dit project onderscheidt zich van veel “ReUse”-initiatieven doordat het gebruik maakt van tapijttegels die daadwerkelijk al een levenscyclus hebben doorlopen. Het toont aan dat hergebruik niet alleen duurzaam is, maar ook inspirerende en kwalitatieve ontwerpen mogelijk maakt. GGZ Friesland, Zijlstra Projektstoffeerbedrijf en Tarkett laten zien hoe samenwerking en innovatie kunnen bijdragen aan een circulaire toekomst in de bouwsector.
Foto: GGZ Friesland