Sportvelden kunnen een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen van gemeenten om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De gemeenten Amsterdam en Haarlem zijn daarom op zoek naar bedrijven die innovatieve oplossingen bieden om samen het kunstgrasveld van de toekomst te creëren.
In Amsterdam en Haarlem moeten de komende jaren meer dan 200 sportvelden worden vervangen. Hiervoor zijn deze gemeenten op zoek naar innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame energie, waterberging, circulariteit of slim en schoon bouwen. Ze zoeken nu innovatieve ondernemers die willen meedoen aan een aanbesteding.
Sportveld van de toekomst
Met het project ‘Scale up: toekomstbestendige kunstgrasvelden’ kunnen ondernemers meebouwen aan het sportveld van de toekomst. Bij het vervangen van sportvelden zal worden gewerkt met materialen die circulair en biobased zijn, zoals duurzaam beton. Misschien kan water opgeslagen worden of kan zelfs energie opgewekt worden en heeft een ondernemer daar een goede oplossing voor. Denk hierbij boven, onder of naast het veld.
Aanmelding vanaf eind april
Vanaf eind april 2024 kunnen ondernemers zich aanmelden om mee te doen aan deze aanbesteding. De gemeenten Amsterdam en Haarlem vinden het belangrijk dat een samenwerking ontstaat tussen partijen die sportvelden aanleggen en partijen met innovaties op het gebied van energie, circulariteit en water. Elke partij met vakkennis kan deelnemen aan een consortium om het sportveld van de toekomst te bouwen.
Testen op trapveldjes
Na de aanbestedingsfase werken de gemeenten met de consortia stapsgewijs toe naar de beste oplossing. Ze beginnen in 2025 met ‘trapveldjes’, de eerste test. In 2026 starten ze met de bouw van de eerste sportvelden. Wanneer de innovaties een succes zijn, zullen deze velden worden opgeschaald naar meer dan 200 velden in Amsterdam en Haarlem.
Doe mee!
Bent of kent u een expert op het gebied van duurzame energie, waterberging of circulair bouwen met interesse mee te werken aan het sportveld van de toekomst? Lees dan meer op de website van het project.