De minister die duurzaam consumeren en produceren graag hand in hand wil zien gaan, kreeg daarbij onder meer een spijkerrok van hergebruikte jeans aangeboden. Jules van Beek (Dutch Spirit) liet haar zo zien dat hij er klaar voor is om met zijn maatschappelijk verantwoord gemaakte spijkergoed de markt op te gaan. Hij hoopt dat de zogeheten Tencel-jeans na de zomer te koop is. Tencel wordt gemaakt van eucalyptushout en is daardoor probleemloos te composteren.

Biologisch afbreekbaar
‘Tencel bestaat al langer, maar het is nu gelukt het toe te passen op spijkerstof. Als zo’n spijkerbroek afgedragen is, kun je ‘m in principe gewoon in de vochtige grond begraven en dan wordt alles afgebroken. Alleen de rits en knopen moeten eraf worden gehaald’, aldus Van Beek.

De door Rien Otto ontworpen spijkerbroeken, jacks en rokjes zien er niet anders uit dan gewone jeans. ‘Dat is de grap. Je ziet het niet, maar het is wel degelijk gerecycled uit jeans en snijafval.’ Door oude, gedragen jeans opnieuw te gebruiken, wordt bespaard op het gebruik van water en chemicaliën.

Vorderingen
Behalve duurzame stappen in de textielsector, lieten ook vertegenwoordigers in piepschuim, tapijt, zink, gips en voedsel hun vorderingen zien. De gipssector beloofde in 2010 twee keer zoveel gips te recyclen als nu; in 2015 wil de sector op dat gebied koploper zijn in Europa.

Voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) vindt dat deze ontwikkelingen aangeven dat er geen wet nodig is om duurzame initiatieven af te dwingen. ‘Je ziet nu dat maatschappelijk verantwoord ondernemen geen luxe of hobby is, maar realiteit.’