Bijna unaniem vinden commissarissen duurzaamheid belangrijk. Het zal zelfs nog meer in belang toenemen, vindt maar liefst 84% van de respondenten. Daarnaast denkt 81% dat het thema zal bijdragen aan de lange-termijndoelstellingen van de onderneming. De commissarissen verstaan onder duurzaamheid met name verantwoord risicomanagement, het beperken van verspilling en ook het zorgen voor een leefbare samenleving. Hoe dit gemeten moet worden is echter een vraag die bij veel commissarissen onbeantwoord blijft.

“Veel bedrijven vluchten in ranglijsten”, meent Caroline Zegers, partner bij Deloitte. “De manier waarop lijsten als de Dow Jones Sustainability Index worden opgesteld, is echter niet transparant en daardoor onvoorspelbaar. Ratings zijn niet de oplossing en leiden vaak tot afvinkgedrag waarbij wordt gestuurd op de korte termijn. De huidige crisis laat zien waar dat gedrag toe leidt. De commissarissen moeten zich hard maken voor het vaststellen van kritische prestatie indicatoren (KPI’s) die duurzaamheid direct koppelen aan de prestaties van de onderneming.”

Al driekwart van de organisaties heeft duurzaamheid opgenomen in de strategische doelstellingen. Opvallend is dat slechts een derde het duurzaamheidsbeleid meeneemt in de KPI’s , terwijl 72% van de commissarissen wil dat dit gebeurt. “Duurzaamheid zou echt gekoppeld moeten worden aan beloningen van bestuurders”, aldus Zegers, “anders blijft men te veel steken in politiek gewenst gedrag. Duurzaamheid wordt nog te veel gezien als een kostenpost en niet als een geïntegreerd onderdeel van de organisatie.”

Zo vinden de commissarissen de financiële resultaten in het algemeen belangrijker (69%) dan duurzaamheid. “Commissarissen hebben allemaal een oordeel over duurzaamheid, maar hebben weinig inzicht in hoe dit bijdraagt aan de waarde van hun onderneming. De commissarissen moeten hier een stevigere rol in gaan spelen”, vervolgt Zegers.

Tevens is gevraagd naar de bekendheid met de aanbevelingen van de Commissie Frijns over de Corporate Governance Code. Slechts de helft van het aantal ondervraagde commissarissen is goed op de hoogte van deze aanbevelingen. “Jammer”, vindt Zegers: “deze code hoort de commissaris gewoon gelezen te hebben, ook voor bedrijven waarvoor de code niet geldt. Wel verwacht ik dat dit percentage snel zal stijgen, ook gezien de druk die de samenleving op beter toezicht legt.”

Tweederde van de commissarissen verwacht de komende jaren een meer inhoudelijke rol te gaan spelen bij het bestuur van de organisatie, geheel in lijn met de aanbevelingen van de corporate governance code. Men wil een meer dominante rol bij het vaststellen van de bezoldiging van bestuurders. Verder stellen zeven van de tien commissarissen dat zij zelfregulering prefereren boven fiscale maatregelen. Men verwacht dat het wettelijk vastleggen van de corporate governance regels geen effect zal hebben op de naleving ervan.

Over het onderzoek
Er zijn in het kader van het onderzoek Een duurzame toekomst circa 100 commissarissen van beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen gevraagd naar hun mening over duurzaam ondernemerschap. Zij zijn bevraagd over het thema duurzaamheid, de corporate governance code en de rol van de accountant.