Als de crisis ons iets pijnlijk geleerd heeft, dan is het dat financiële kortetermijnoriëntatie een doodlopende weg is. Of het nu gaat over bonussen die vanuit sociale optiek als onaanvaardbaar worden beschouwd of benzineslurpende ‘Hummers’ die milieukundig verwerpelijk zijn, gebrek aan maatschappelijke waarde eist zijn tol. Neem de duurzame banken als ASN of Triodos; zonder bonussystemen en van oudsher gericht op de reële en duurzame economie zagen zij alleen maar een aanwas van klanten.

Of neem de bedrijven die door hun productontwikkeling duurzame oplossingen introduceren, zoals KPN, dat met het concept Het Nieuwe Werken dure automobiliteit bij klanten weet te voorkomen en files helpt reduceren. Duurzaamheid, marktaandeel en kostenbesparing gaan hand in hand!

Juist nu hebben consumenten behoefte aan duurzame producten. Marketinggerichte bedrijven begrijpen dat: Albert Heijn maakt het zijn klanten nog makkelijker voor duurzaam te kiezen door de introductie van een eigen duurzaam huismerk, terwijl Super de Boer zijn beleid op dierenwelzijn in samenwerking met de Dierenbescherming intensiveert. Zelfs prijsvechter Lidl legt duurzame vis met het MSC-keurmerk in zijn schappen.

Helaas moesten enkele bewonderswaardige ondernemingen die met risicovolle duurzaamheidprojecten hun nek uitstaken dat bekopen. Maar dat is geen bewijs dat duurzaamheid voor bedrijven luxe is. Integendeel, in de brede stroom van de samenleving wint het onderwerp aan belang en daarmee de commerciële mogelijkheden. Duurzaamheid duurt het langst!

Rob van Tilburg, manager adviesgroep Duurzaam ondernemen bij DHV