Duurzaam ondernemen is de afgelopen jaren van bijzaak een hoofdzaak geworden. En laten we wel zijn; dat was hard nodig. Waar het voorheen vooral iets was wat bedrijven deden om zichzelf te ‘greenwashen’ is de intrinsieke motivatie hiervoor de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. Ondernemers zien zelf ook wel in dat ze iets moeten doen aan hun footprint, willen ze nog jarenlang meegaan. Daarom wordt er op ieder terrein binnen een bedrijf gewerkt aan duurzaamheid. Van ander eten in de kantine tot andere auto’s in het wagenpark. Maar ook op het gebied van internet en tech zijn er allerlei innovaties en stappen die je kunt omarmen om aan een duurzaam karakter bij te dragen. Welke dat zijn? Lees snel verder.
Internet der dingen
De meest vooruitstrevende innovatie van dit moment is wel het zogenaamde Internet of things, kortgezegd het IOT. Wat dit inhoudt? Het internet der dingen is een geheel van apparaten dat via een internetverbinding met andere apparaten of systemen in contact staat en daarmee gegevens kan uitwisselen. Dat wil zeggen; alledaagse voorwerpen fungeren als een entiteit op het internet en kunnen communiceren met personen en met andere objecten. Op basis hiervan kan het systeem autonome beslissingen nemen. Het internet der dingen wordt gezien als de mogelijkheid dat fysieke objecten en de virtuele wereld samenkomen. Het klinkt nog heel futuristisch, maar wanneer je het vertaalt naar ‘normale mensentaal’ dan komt het erop neer dat een afvalbak zelf een seintje geeft wanneer hij vol is en daarna zichzelf leegt op de daarvoor bestemde plek. Zonder dat iemand dat hoeft te controleren. Daarmee kun je processen zo optimaliseren dat zij zo duurzaam mogelijk zijn ingericht.
Hoe start je?
Net zoals bij het implementeren van slimme innovaties in een huis kan het best een uitdaging zijn om in bovenstaande ontwikkelingen mee te gaan. Of eigenlijk, om bovenstaande innovaties te starten. Wanneer het éénmaal loopt, zul je zien dat het allemaal wel gaat. Gelukkig hoef je hiermee niet het wiel zelf uit te vinden en mag je leunen op de kennis en ervaring van de grote bedrijven hierbij. Het IOT is namelijk voor bijvoorbeeld een partij als ODIDO al gesneden koek. Zij kunnen jou dan ook adviseren wat voor jou al haalbaar is, voor nu maar ook voor de toekomst. Ook wanneer je geen hardcore techbedrijf bent, zullen er processen zijn die je kunt stroomlijnen door deze technieken. Het veelgehoorde argument dat hiermee robots het werk van mensen overnemen is onjuist, het creëert juist kansen en zorgt voor de optimale inzet van personeel.
Kortom; investeer in de toekomst en kijk of IOT iets is wat jij kan gebruiken binnen jouw bedrijf. Het biedt vele mogelijkheden en kansen, tevens gaat het je helpen bij vraagstukken en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en innovaties. De kosten zullen meevallen en kunnen beter beschouwd worden als investeringen. Vroeg of laat zal het je namelijk eerder geld opleveren doordat je alle processen zo geoptimaliseerd hebt dat er weinig restafval en dergelijke ontstaan. Dus het internet of dingen; dé oplossing voor veel zaken in de toekomst waar we alleen nog maar het begin van kennen.