Duurzaamheid: een thema waar men tegenwoordig niet meer omheen kan. Duurzaam ondernemen is echter niet alleen een ‘trend’ maar ook een belangrijk onderwerp waar je als bedrijf mee bezig moet zijn. Steeds meer klanten en bedrijven zien het belang in van duurzaamheid. Bovendien kan het kosten besparen én daarbij ook je reputatie ten goede komen. Ben jij net gestart, of verdiep je je pas sinds kort in duurzaamheid? Dan vertellen wij je waar je het beste kunt starten.

Wat is duurzaam ondernemen?

Laten we beginnen bij het begin; wat houdt duurzaam ondernemen in? Duurzaam ondernemen betekent dat een bedrijf bijdraagt aan een toekomstbestendige wereld. Hierbij ga je op zoek naar een evenwicht tussen economische, ecologische en sociale belangen. Als je start met ondernemen kun je dus ook je duurzame steentje bijdragen.

Duurzaamheid voor de klant

Duurzaamheid is een trend (gelukkig wel een die telt): klanten hechten er steeds meer waarde aan. Driekwart van de consumenten vindt dan ook dat bedrijven een steentje moeten bijdragen aan maatschappij, milieu en het welzijn van mensen. Meer dan de helft van de mensen let bij het doen van een aankoop speciaal op duurzaamheid. Met name in de voedsel- en modebranche zijn klanten hier kritisch op; van het product zelf tot aan de verzendverpakkingen. De afgelopen jaren is dit aandeel over alle sectoren alleen maar gegroeid. Daarbij willen consumenten hier ook best iets voor neerleggen, dit kan weer voordelig zijn voor jou als ondernemer.

Waar te beginnen?

Om jou als ondernemer een duwtje in de juiste richting te geven hebben we onderstaand wat voorbeelden op een rijtje gezet waardoor jij duurzaam kunt ondernemen:

  • Kies voor groene stroom.Naast een lager energieverbruik, kun je ook profiteren van de stroom die je wel gebruikt. Als je bedrijf groene energie gebruikt, vervalt de ecotax. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug in een paar jaar. En als je investeert in energiebesparing of duurzame stroom, heb je recht op Energie-investeringsaftrek (EIA).
  • Let op je energieverbruik. Kies bijvoorbeeld voor een laptop in plaats van een energievretende pc. Schakel je apparatuur uit buiten werktijd, alleen dit kan al dertig procent van je energierekening schelen. Als je medewerkers hebt: laat ze hun scherm uitschakelen tijdens de lunchpauze. Overweeg bijvoorbeeld een bewegingsmelder voor je lampen of investeer in dubbel glas om op je verwarmingskosten te besparen.
  • Kies voor een zuinige of elektrische auto. Het aankoopbedrag is hoger, maar je betaalt minder in onderhoud en benzine. Daarnaast kun je subsidie en belastingvoordeel krijgen bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische auto.
  • Verminder papier gebruik en doe je administratie digitaal. Print bijvoorbeeld minder en dubbelzijdig, dat bespaart meteen in de kosten. Geef aan dat je post voortaan in je mailbox wilt ontvangen. En een gedigitaliseerde administratie werkt ook nog eens veel handiger, zoals met een boekhoudprogramma.
  • Verpak je producten duurzamer. Ruim 60 procent van de Nederlandse consumenten vindt dat er te veel verpakkingsmateriaal wordt gebruikt dat niet recyclebaar is. Gebruik eens een kartonnen transportkist in plaats van plastic. En in een kleiner pakket raakt je product ook minder snel beschadigd. Daarbij is een duurzame verpakking ook weer een vorm van marketing voor de steeds milieubewustere klant.