In 2023 is het vanzelfsprekend belangrijk om een eigen bedrijf op duurzame wijze te runnen. Op die manier trek je niet alleen meer werknemers aan, maar verbeter je ook je imago. In de eerste plaats moet je dit doen vanuit het oogpunt van het milieu en het klimaat. We hebben immers slechts één planeet en we willen dat deze op de lange termijn bewoonbaar blijft. Maar wat zijn de aspecten waarmee je rekening moet houden bij het starten van een bedrijf en hoe kun je jouw bedrijf duurzaam houden? Hier gaan we dieper op in.
De eerste stappen
Als je je eigen online website begint voor je eigen bedrijf, is het als eerste handig om te kijken of het domeinnaam al bestaat. Je kunt je domeinnaam controleren via weboke.nl. Kies ook daarbij de branche waar je in wil werken. Je kan je bedrijf beginnen in de agrosector, de bouwnijverheid, de detailhandel en ambachten, de groothandel en meer. Je bedrijfsnaam moet uniek zijn, en je websitenaam aantrekkelijk voor klanten. Op KVK.nl kan je kijken of je bedrijfsnaam al bestaat. Je website en bedrijfsnaam moeten wel enigszins overeenkomen natuurlijk. Bij het beginnen van een bedrijf is het handig een ondernemingsplan te maken. Hoeveel kosten je plannen, hoeveel winst is er nodig om rond te komen. Wie is je concurrentie, je doelgroep en locatie? En hoe breng je je product of dienst op de markt? Hierna kan je een financieel plan gaan maken. Kijk of je eventuele financiering nodig hebt.
Verdere vorderingen
Naast de branche waar je in wil werken, moet je ook een rechtsvorm kiezen. De rechtsvormen van bedrijven zijn: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, commanditaire vennootschap, naamloze vennootschap, een vereniging, stichting en coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij. De meest voorkomende zijn eenmanszaak (zzp’er), vennootschap onder firma, maatschap en besloten vennootschap. Denk er verder aan dat administratie wordt bijgehouden en bewaard. Regel verder algemene voorwaarden en verzekeringen. Je bent zelf verantwoordelijk voor financiële gevolgen doordat je niet voor een werkgever werkt. Je kan je gelukkig tegen veel risico’s financieren. Denk aan een aansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Check ook aan welke wettelijke eisen je moet voldoen. Dit kunnen beroepseisen zijn of eisen voor je bedrijfsruimte. Schrijf uiteindelijk je onderneming in bij de Kamer van Koophandel. En ga daarna op zoek naar klanten, hier kan je goed gebruik maken van je gemaakte website.
Duurzaam beleid
Het is goed om je bedrijf duurzaam te maken. Dit heet ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO-beleid). Dit beleid moet goed zijn voor het milieu, voor de mensen en moet om eerlijke economische prestaties gaan. Je kan als eerste in je bedrijf de kleine dingen aan te pakken. Hoe lang het licht en apparaten aanstaan, hoe vaak je print, hoe bewust je omgaat met verwarming en airconditioning, dit zijn allemaal belangrijke factoren bij het dagelijkse energieverbruik. Er zijn ook grotere dingen, zoals meer afval scheiden en gebruikmaken van duurzaam vervoer. Fietsen en thuiswerken zijn betere opties dan elektrische auto’s. Als je een bedrijf hebt waar je dingen produceert, kan je meer circulair ondernemen. Dit houdt in dat producten langer mee kunnen gaan, en producten een tweede leven krijgen. Er wordt anders met grondstoffen omgegaan. Let ook op het milieu bij het inkopen van producten en grondstoffen. Koop bijvoorbeeld vooral bij lokale partners. Bij je bedrijfsplek kan je milieubewuste bouwmaterialen gebruiken, en bij duurzaam personeelsbeleid kan je een gezonde werkplek stimuleren (sport beoefenen en fruit eten). Als laatste kan je investeren in duurzame energie zoals zonne-energie, windenergie, bio energie en bodemenergie/aardwarmte. Er zijn ook genoeg subsidies die je kan krijgen om meer duurzame investeringen te doen, de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is er als je windturbines en zonnepanelen wil plaatsen bij je bedrijf. Kijk ook naar hoe er met geld omgegaan wordt, je kan met de Regeling Groenprojecten groen sparen, investeren of beleggen. Succes!