Duurzaam investeren is een hot topic. Je ziet het overal: in het nieuws, op blogs en social media. Zowel mensen als bedrijven kiezen steeds vaker voor duurzame investeringen om bij te dragen aan een betere wereld. Maar wat betekent duurzaam investeren eigenlijk? En hoe kun je zelf beginnen? In dit artikel vertellen we je alles over duurzaam investeren, waarom het belangrijk is en geven we een aantal tips om zelf aan de slag te gaan.

Wat is het eigenlijk?

Duurzaam investeren betekent meer dan alleen kijken naar het financiële rendement. Het gaat ook om hoe jouw investeringen het milieu, de maatschappij en de manier waarop bedrijven worden bestuurd, beïnvloeden. Factoren zoals de impact op het milieu, sociale verantwoordelijkheid en goed bestuur zijn dus echt nodig bij het maken van je keuze. Waar ga jij je geld insteken? Je wilt momenteel misschien de zilverprijs weten en een zilverbaar kopen bij een bedrijf. In dat geval moet je verder kijken dan alleen de aankoop van zilver, maar ook naar hoe dat bedrijf met het milieu en de maatschappij omgaat. Waar hebben ze dit zilver vandaan gehaald? Maak dus niet zomaar een investering!

Dit zijn de strategieën

Bij duurzaam investeren zijn er verschillende aanpakken die je kunt gebruiken. Een veel voorkomende methode is negatieve selectie, waarbij je niet investeert in sectoren die als schadelijk worden gezien, zoals de tabaksindustrie of wapenproductie. Er zijn ook positieve strategieën waarbij je kijkt naar ESG-factoren. Dit zijn criteria op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Hierbij kies je voor bedrijven die binnen hun sector het beste presteren qua duurzaamheid. Het is als ondernemer verstandig om advies in te winnen bij een advocaat van Cazimir. Wil je echt duurzaam bezig zijn, dan kun je beter een professional aan je zij hebben. Zij kennen de laatste trends en ontwikkelingen en samen kun je een duurzame investeringsstrategie ontwikkelen. Dit kan gaan om vastgoedprojecten, maar ook om andere vormen van duurzame successieplanning.

De focus en actief aandeelhouderschap

Bepaalde strategieën voor duurzaam investeren focussen op het aanpakken van specifieke maatschappelijke of milieuproblemen, zoals klimaatverandering of het stimuleren van hernieuwbare energie. Een andere aanpak is actief aandeelhouderschap, waarbij investeerders hun stemrecht gebruiken om bedrijven te motiveren duurzamer te werken, bijvoorbeeld door het stellen van duurzaamheidsdoelen.

Een aantal uitdagingen

Duurzaam investeren komt met zijn uitdagingen. Een groot probleem is greenwashing, waarbij producten zich als milieuvriendelijker voordoen dan ze echt zijn. Dit benadrukt het belang van transparantie. Investeerders moeten duidelijke en betrouwbare informatie hebben over waar hun geld naartoe gaat en wat de echte impact is op duurzaamheid.

Hoe kun je zelf duurzaam investeren?

Dus, hoe kun je zelf duurzaam investeren? Krijg eerst je eigen normen en waarden en die van je bedrijf rondom duurzaamheid helder. Stel je duurzaamheidsdoelen vast en bepaal wat voor jou belangrijk is. Dit legt de basis voor slimme investeringsbeslissingen. Voordat je investeert, moet je goed onderzoeken of de duurzaamheidsstrategieën van de financiële producten wel echt bij jouw waarden en doelen passen. Kies een strategie die bij je past, zoals het vermijden van schadelijke sectoren of het investeren in bedrijven die positief bijdragen aan de maatschappij. Let ook goed op keurmerken en labels om zeker te zijn dat je investeert in echt duurzame opties en niet in bedrijven die aan greenwashing doen.