Duurzaamheid is natuurlijk iets wat al jaren hoog op de agenda staat. Niet alleen bij grote bedrijven, maar ook steeds vaker bij de bevolking. Mensen zijn er zich inmiddels wel van bewust dat de uitstoot van CO2 en dus ook de opwarming van de aarde moet worden aangepakt. Duurzaam beleggen is daarom dan ook een belangrijk onderdeel in deze verandering. Op het moment dat je namelijk belegd in niet duurzame zaken, dan financier en stimuleer je deze dus als het ware. Daarnaast zien we ook dat veel grote bedrijven het zelfs zo hebben ingericht dat ze enkel en alleen nog in ´groene´ beleggingen investeren via Brokerfolio. Maar hoe weet je of een belegging duurzaam is en waarom is het steeds meer in trek?
Wat is een duurzame belegging
Voor velen klinkt duurzaam beleggen misschien nog wat vaak. Want wat is concreet het verschillen in de handeling die je uitvoert tussen het kopen van een aandeel in de beste beleggingsapp die groen is of een aandeel dat niet groen is? Het verschil zit hem natuurlijk niet in de handeling die jij invoert, maar gaat veel verder dan dat. Om dit te kunnen begrijpen, is het goed eerst te weten wat nu een duurzame belegging eigenlijk is. Een duurzame belegging is een belegging in bedrijven, projecten of fondsen die zich richten op het verminderen van negatieve sociale en milieu-impact en het behalen van positieve sociale en milieudoelen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de belegging gericht is op het ontwikkelen van duurzame energiebronnen, het bevorderen van duurzame landbouw of het verminderen van afval en vervuiling. Duurzame beleggingen kunnen ook gericht zijn op het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden, of het behalen van gendergelijkheid en diversiteit in de organisatie. Duurzame beleggingen zijn bedoeld om zowel financieel rendement te behalen als een positief maatschappelijk of milieueffect te hebben.
Dit is waarom duurzaam beleggen steeds populairder wordt
Duurzaam beleggen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat steeds meer mensen zich bewust worden van de sociale en milieuproblemen waarmee de wereld te maken heeft. Door in duurzame beleggingen te participeren, kunnen beleggers bijdragen aan de oplossing van deze problemen en tegelijkertijd financieel rendement behalen.
Daarnaast is duurzaam beleggen ook aantrekkelijk voor beleggers die hun portefeuille willen beschermen tegen risico’s die voortvloeien uit niet-duurzame beleggingen of onduurzame producten of diensten. Door in duurzame beleggingen te investeren, kunnen beleggers zich verzekeren van een stabiele financiële toekomst op de lange termijn, omdat duurzame bedrijven doorgaans beter gepositioneerd zijn om te overleven in een steeds veranderende wereld. Tenslotte spelen ook beleggers die ethische waarden belangrijk vinden, een rol in de populariteit van duurzame beleggingen. Duurzame beleggingen bieden de mogelijkheid om te investeren in bedrijven en projecten die aansluiten bij hun eigen persoonlijke waarden en overtuigingen.
Conclusie
Dat duurzaamheid steeds belangrijk wordt dat moge wel duidelijk zijn. Waar ook de particuliere belegger zich steeds bewuster wordt van het feit dat het investeren in duurzame bedrijven bijdraagt aan een betere wereld, zien we dat dit deel steeds verder groeit. Het is dan dus ook niet heel vreemd om te bedenken dat duurzame beleggingen de nieuwe norm worden en misschien ook al wel deels zijn.