De metaverse groeit met de dag, en succesvolle toepassingen van technologieën in deze virtuele wereld komen steeds vaker voor. Of het nu om artificial intelligence in de zorg gaat, of virtual reality in het onderwijs: hoe intensiever de metaverse wordt gebruikt, des te meer energie datacenters nodig hebben om hem draaiende te houden. Dat brengt ons naar de volgende vraag: hoe duurzaam is de metaverse eigenlijk?
Voor we het hebben over het verhoogde energieverbruik dat de metaverse met zich meebrengt en hoe zorgwekkend dit nu wel of niet is, moet eerst worden gekeken naar de opbrengsten van de metaverse en op welke manier deze compenseren met het energieverbruik, als het bijvoorbeeld voor de duurzame bedrijfsvoering wordt ingezet. Dan blijkt al snel dat de metaverse veel meer goeds in zich heeft dan men denkt, en dat het verhoogde energieverbruik geen reden mag zijn om de ontwikkeling en potentie van de metaverse in de weg te staan.
De metaverse bestaat uit verschillende technologieën, zoals artificial intelligence (AI), augmented reality (AR), en virtual reality (VR). Waarom zouden we de metaverse dan in zijn geheel beoordelen? Als je inzoomt op de metaverse, dan wordt pas duidelijk dat deze technologieën apart inzetbaar zijn. Zo wordt AI steeds vaker ingezet in verschillende sectoren om grote hoeveelheden bedrijfsdata te analyseren, om vervolgens inefficiënties in interne processen op te sporen en op te lossen. Hiermee wordt de bedrijfsvoering niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer. Dit is slechts een van de vele manieren waarop de juiste toepassing van deze metaverse-technologieën een duurzame bedrijfsvoering stimuleert en waarmee een bedrijf direct aan een duurzamere toekomst bouwt. En, tegelijkertijd wordt zo ook gecompenseerd voor het verhoogde energieverbruik.
De metaverse als duurzaamheidstool
Er is geen traditionele manier om de metaverse te gebruiken. Ieder bedrijf kan de metaverse toepassen op een manier die voor hen werkt. Zo kunnen bedrijven in de maakindustrie gebruik maken van AR met real-time maintenance. Hiermee worden inefficiënties in de supply chain meteen gedetecteerd en opgelost. Op deze manier worden processen efficiënter en de product-to-market tijd korter. Retailers kunnen AR gebruiken om consumenten een product te laten zien in de gewenste omgeving, voordat deze klanten het product kopen. Op deze manier kan het aantal retourzendingen worden verminderd, een massale vermindering van retourzendingen leidt tot minder bezorgbusjes en daarmee ook een vermindering van CO2-uitstoot. Omdat een bedrijf verantwoordelijk is voor het aantal retouren, en daarmee ook de CO2-uitstoot die daarbij komt kijken, kan op deze manier aan een duurzamere toekomst worden gewerkt.
De constatering van de stijging in energieverbruik is terecht, maar deze zorgen gaan voorbij aan innovaties bij de datacenters. Zo wordt het grootste deel van de stroom in Nederlandse datacenters duurzaam opgewekt. Als datacenters en bedrijven vaker gebruik maken van groene, hernieuwbare energie, is ook de energieaanklacht tegen de metaverse al snel ongegrond.
Geen maatschappelijk probleem
De metaverse is inderdaad niet het meest duurzame concept ter wereld, maar dat is geen reden om de mogelijkheden ervan niet verder te onderzoeken en implementeren. Het duurzaamheidsaspect ligt namelijk bij de datacenters, en de manier waarop zij hun energie opwekken. Het is makkelijk om dat wat nieuw en onbekend is te vermijden omdat het nut ervan niet altijd direct duidelijk is. Vooral in tijden van crisis kunnen velen zich niet permitteren om te experimenteren met nieuwe technologieën. Maar als de metaverse ervoor kan zorgen dat bedrijven massaal duurzamer te werk gaan, en dat de hele maatschappij hierdoor efficiënter én duurzamer wordt, is dat de moeite van het onderzoeken altijd waard.
Duncan Roberts, Senior Manager bij Cognizant