Barnsteenzuur is een chemisch product dat momenteel wordt geproduceerd uit aardolie en aardgas. De stof als zodanig wordt veelvuldig gebruikt voor allerlei industriele toepassingen, bijvoorbeeld in geneesmiddelen en voedingsmiddelen en in de auto-industrie. Daarnaast wordt barnsteenzuur gebruikt als tussenproduct voor verschillende (hoogwaardige) polymeren.
Het barnsteenzuur op biologische basis zal worden geproduceerd door middel van fermentatie (gisting) met behulp van hernieuwbare grondstoffen. Het nieuwe productieproces dat door DSM en ROQUETTE is ontwikkeld betekent een stimulans voor de verdere marktontwikkeling van ‘biogebaseerde’ en biologisch afbreekbare polymeren waarvoor barnsteenzuur een tussenproduct is.
Fermentatieprocessen op basis van hernieuwbare grondstoffen zijn duurzaam. In het geval van barnsteenzuur levert het fermentatieproces een energiebesparing op van 30 tot 40% vergeleken met de gebruikelijke chemisch processen, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Aangezien dit het eerste productieproces op biologische basis is waarin CO2 actief wordt gebruikt bij de productie, is het positieve effect op de CO2-uitstoot zelfs nog groter. Productieprocessen op basis van fermentatie zijn niet alleen gunstig voor het milieu maar leveren ook kostenbesparingen op omdat er minder energie voor nodig is. Barnsteenzuur op biologische basis heeft dus zowel ecologische als economische voordelen.
De huidige doelstelling van de samenwerking is om eind 2009 een demonstratiefabriek in bedrijf te hebben in Lestrem (Frankrijk). De capaciteit van deze fabriek zal enkele honderden tonnen per jaar bedragen. De verwachting is dat na een succesvolle proef de technologie binnen twee jaar zal worden ingezet voor grootschalige productie. Voor zowel DSM als ROQUETTE is de productie van barnsteenzuur op biologische basis in een demonstratiefabriek een prima kans om hun kerncompetenties met elkaar te combineren. Binnen het werkgebied van deze samenwerking heeft de alliantie DSM-ROQUETTE geleid tot positieversterking door enerzijds een sterke achterwaartse integratie in de richting van grondstoffen en anderzijds een sterke voorwaartse integratie in de richting van chemische producten en materialen.
Volkert Claassen, Vice-President White Biotechnology DSM, gaf het volgende commentaar: ‘Deze samenwerking met ROQUETTE is het eerste tastbare resultaat van DSM’s Emerging Business Area White Biotechnology. Het laat duidelijk zien welke innovatiekansen er voortkomen uit de synergie tussen de sterke technologieplatforms van DSM op het gebied van Life Sciences (biotechnologie) en Materials Sciences. Deze synergie opent een scala aan nieuwe mogelijkheden voor groene hoogwaardige materialen.’
‘Het biobarnsteenzuurproject is onderdeel van onze wereldwijde strategie gericht op de ontwikkeling van chemische producten op biologische basis. Onze samenwerking met DSM zal dit proces significant versnellen waardoor chemische producten steeds vaker zullen worden vervaardigd uit hernieuwbare grondstoffen in geintegreerde bioraffinaderijen’, verklaarde Marc Roquette, Voorzitter en CEO van ROQUETTE.
De samenwerking tussen DSM en ROQUETTE in dit project voor chemische producten op biobasis vloeit rechtstreeks voort uit het BioHub(R)-programma dat in 2006 werd goedgekeurd door het Franse Bureau voor Industriele Innovatie. Doel van het BioHub(R)-programma is het ontwikkelen van nieuwe businesskansen door middel van samenwerking tussen wetenschappelijke instituten, universiteiten en vooraanstaande Europese bedrijven op het gebied van industriele of ‘witte’ biotechnologie. DSM en ROQUETTE behoren op dit gebied tot de leidende bedrijven.