Tijdens een officiële kick-off op 12 december is bekend gemaakt dat Lage Weide uit gemeente Utrecht een Living Lab wordt en Nieuw Overvecht uit gemeente Utrecht en Ambacht/Nijverkamp uit gemeente Veenendaal de rol van Ambassadeursterreinen zullen vervullen. Deze drie bedrijventerreinen gaan meedoen aan het landelijke programma Werklandschappen van de Toekomst. Hiermee worden ze een voorbeeld voor alle bedrijventerreinen in de provincie en daarbuiten op het gebied van vergroening, klimaatadaptatie en innovatie. Met de drie pilots zet de provincie Utrecht een belangrijke stap in het realiseren van haar ambities voor het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen. Dit gebeurt samen met ondernemers, gemeenten, onderwijsinstellingen, waterschappen en andere stakeholders/partners.

Kick-off van de deelname aan landelijk programma Werklandschappen van de Toekomst

Gedeputeerde André van Schie (Economie): “Bedrijventerreinen zijn dé motor van de Utrechtse economie. Met deze 3 pilots willen we ervoor zorgen dat dit ook in de toekomst zo blijft. Het is een geweldige kans voor de drie gekozen bedrijventerreinen om groener, gezonder en aantrekkelijker te worden voor ondernemers en werknemers en zo ook een voorbeeld te zijn voor ál onze bedrijventerreinen, bestaande en nieuwe!”

Noodzaak en voordelen van Werklandschappen van de Toekomst

Bedrijventerreinen zijn vaak sterk versteend, waardoor ze extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering zoals langdurige hitte en wateroverlast door piekbuien. Er ligt dus een grote kans om deze locaties groener, gezonder en aantrekkelijker te maken voor ondernemers en werknemers. Enerzijds kan de aanleg van groenvoorzieningen, zoals bomen en groene gevels, leiden tot verkoeling en het opvangen van overtollig water. Dit verhoogt doorgaans de waarde van vastgoed en voorkomt mogelijk schadekosten bij extreem weer. Anderzijds stimuleert een groene werkomgeving beweging en heeft het een positieve invloed op het gestel van werknemers. Zo draagt het bij aan een afname van ziekteverzuim en levert het een hogere arbeidsproductiviteit op. Door deel te nemen aan het programma Werklandschappen van de Toekomst verbindt de provincie Utrecht zich aan de transitie naar gezondere en toekomstbestendige werklocaties.

Gedeputeerde Has Bakker (Klimaatadaptatie): “De drie Utrechtse bedrijventerreinen zijn geselecteerd op basis van hun groene ambities en plannen. Dit maakt ze inspirerende voorbeelden voor andere bedrijventerreinen in de provincie. Living Lab Lage Weide is een echte koploper op het gebied van vergroening en klimaatadaptieve maatregelen. Hier zal verder onderzoek gedaan worden naar de effectiviteit van groene innovaties én naar de impact van een groene werkomgeving op gezondheid en productiviteit”

Winst bij vergroening van bedrijventerreinen

De provincie Utrecht heeft 2.730 (netto) hectare aan bedrijventerreinen. Dat is bijna 2 procent van de totale oppervlakte van de provincie. Op die ca. 162 bedrijventerreinen zijn ongeveer 16.000 bedrijven gevestigd en 175.000 banen. Dat is 9 procent van het totale aantal bedrijven en 24 procent van de totale werkgelegenheid.