Draka introduceert dit jaar een speciale range van duurzamere kabeloplossingen: Draka E-LINE. Met de nieuwe productlijn speelt Draka in op de groeiende vraag naar duurzame alternatieven voor de meest gebruikte kabeloplossingen. VD installatiedraad krijgt als eerste product een duurzamer alternatief. VD E-LINE is een primeur voor de Nederlandse bouw- en installatiebranche en de aftrap voor een complete range van duurzamere kabeloplossingen voor laagspanningsinstallaties.
Dat Draka de verduurzaming van haar portfolio met een veelgebruikt artikel begint, bewijst hoe ambitieus zij is. Het VD draad krijgt als eerste een duurzamer broertje. VD E-LINE kenmerkt zich door 100% gerecycled koper, isolatie met biobased ingrediënten, een recyclebare Octabox van recycled materiaal en 75% minder plastic wikkelfolie voor pallets. Deze milieumaatregelen zorgen voor een significante reductie van de CO2 voetafdruk.
Volledig duurzaam portfolio
Draka wil ieder jaar nieuwe types aan het E-LINE portfolio toevoegen om uiteindelijk een volledig portfolio van duurzamere kabeloplossingen voor laagspanningsinstallaties te kunnen aanbieden. In 2023 komen er E-LINE varianten voor VULT installatiekabel, Profit voorbedrade buis en Barnicol giethars. De duurzame aspecten kunnen per product verschillen. Toch hanteert Draka een aantal hoofdcriteria om de milieu-impact te reduceren. Zo wordt er gekeken naar biobased en gerecyclede grondstoffen, lokale productie met hernieuwbare energie, duurzame verpakking, zero-emissie transport naar klanten, hergebruik van haspels en recyclebaarheid van het product.
Grote ambities
Draka stelt niet alleen duurzamere alternatieven beschikbaar. Als onderdeel van ’s werelds grootste kabelfabrikant Prysmian Group beschouwt de fabrikant van Hollandse bodem het als haar plicht om ook stevige ambities uit te spreken om zo de gehele branche te inspireren om over te stappen op duurzame oplossingen. Zo is Draka van plan om in 2030 al 50 procent van de VD productie in Emmen om te zetten naar VD E-LINE. Door juist een standaard artikel productietechnisch en logistiek sterk te verduurzamen, toont Draka hoe zij als voorloper de hele markt wil stimuleren om duurzamer te bouwen.
EcoCable label
Voor installateurs en voorschrijvers is het momenteel moeilijk om te bepalen hoe duurzaam een kabelproduct is. Er bestaan namelijk geen specifieke, gecertificeerde ecolabels voor de kabelindustrie. Daardoor vertraagt de verduurzaming en CO2-reductie van elektrische installaties. Om toch aan de groeiende vraag naar bewijs van milieuvriendelijke producten te voldoen, heeft moederbedrijf Prysmian Group als eerste kabelfabrikant een eigen EcoCable label voor bekabeling ontwikkeld.
Meetbare criteria
Het Prysmian Group EcoCable labelsysteem classificeert de milieu-impact van een productfamilie. De producten worden voor elke levensfase aan de hand van meetbare criteria beoordeeld op het recyclaatpercentage van de gebruikte grondstoffen, de aan- of afwezigheid van toxische ingrediënten, de CO2-voetafdruk van de grondstoffen en de productiemethode, de mate van energieverliezen tijdens langjarig gebruik, de CPR brandveiligheidsklasse en het percentage recyclebaarheid. Alleen producten met een relatief gunstige, gecombineerde score op deze criteria krijgen een EcoCable label.