Volgens bestseller auteur Rutger Bregman moeten werknemers afscheid nemen van hun bullshitbaan, en kiezen voor een baan die écht iets bijdraagt aan de wereld. Mensen die kiezen voor een baan in de finance, noemt Bregman als voorbeeld. Als hij zich wat beter had verdiept in de wereld van accountancy had hij gezien wat wij wel zien: wie op zoek is naar een baan met impact, moet voor deze sector kiezen. Omdat wij, onder andere door de ESG-criteria, een sleutelrol vervullen bij het monitoren en bewaken van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit is hét moment om te kiezen voor een baan waarin je dagelijks bezig bent met duurzaamheid en advies kunt geven aan ondernemers.

Waarom de studenten zich dan niet massaal aanmelden bij de opleidingen? Daar zijn verschillende redenen voor. Het gebrek aan innovatie op de opleidingen bijvoorbeeld. Ook daar zou meer aandacht moeten worden besteed aan hét beroep van de toekomst: de impact accountant. Bij Countus komen veel van onze klanten uit de agrarische sector. Binnen die sector gebeurt al veel langer wat andere bedrijven nu door de ESG-criteria moeten gaan doen: met behulp van data duurzaamheid meten. In de sector waar wij veel voor werken is dat al jarenlang de norm. Voor de uitstoot van methaan bijvoorbeeld, maar ook om de data in de keten te monitoren. Van de kennis die wij hebben opgedaan, kunnen andere sectoren veel leren.

Meer ruimte voor advies

Dat betekent niet dat wij zijn uitgeleerd. Artificiële intelligentie (AI) zal een grote rol innemen bij het structureren van de datastromen. Voorheen deden we dat vaak nog zelf. Door data en technologie te combineren wordt onze datastroom completer en kunnen we de voorspellende waarde van die datastromen verder uitdiepen. We blijven natuurlijk verantwoordelijk voor de validatie van die data, maar er zal, meer dan voorheen, ruimte zijn voor het adviserende element van ons werk: een ontwikkeling die ik alleen maar toejuich. Ook die ontwikkeling kan interessant zijn om een nieuwe doelgroep aan te boren. Er is minder ruimte voor mensen die alleen met cijfers bezig zijn, en meer ruimte voor mensen die ondernemers graag willen helpen met hun duurzame ambities. Ik begrijp niet dat mensen niet staan te popelen om als accountant te werken.

Accountants van de toekomst

Ik zie ook dat de accountants van de toekomst andere eisen stellen aan hun werkplek. Steeds vaker melden zich nieuwe medewerkers die van de Big Four komen bij ons. Vaak hebben ze twee redenen om een overstap te maken: een betere werk-privébalans en de kans om een gedoseerde carrière op te bouwen. De klassieke partnerstructuur van de grote kantoren staat die manier van carrière maken in de weg. Zelf heb ik de kans gekregen om, binnen de organisatie, steeds een andere functie te vervullen. Ook dat draagt bij aan je vaardigheden om met mensen om te gaan. En eerlijk is eerlijk: ik heb, in de 25 jaar dat ik voor Countus werk, vier keer overwogen om weg te gaan en steeds weer besloten om te blijven. Door die keuze, om bij een bedrijf te blijven dat data en menselijkheid vanaf het begin heeft gecombineerd, omdat de oorsprong een coöperatie is, doe ik nog steeds mijn werk met hart en ziel. Of eigenlijk: met bescheiden trots. Een mooie tegenstelling wat mij betreft.

Van achterstand naar voorsprong

Ik denk en hoop dat ons vak steeds meer gaat draaien om de waarden die bij ons, en vergelijkbare kantoren, belangrijk zijn. Dat kan ook niet anders, omdat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen een steeds grotere rol gaan spelen. Lange tijd stonden de grote kantoren 1-0 voor. Die tijd is voorbij. De morele ambities waar Rutger Bregman zo hoog over opgeeft, en die juist in kleinere teams, van maximaal dertig man, optimaal tot hun recht komen. Door samen te staan voor het mooiste beroep van de toekomst: de impact accountant.

Dijan Bruins, lid van de Raad van Bestuur van Countus. Van de 100 jaar die het bedrijf bestaat, heeft hij een kwart meegemaakt als medewerker.