Als duurzaamheid bij jouw bedrijf hoog in het vaandel staat, stuur jij je klanten waarschijnlijk digitale facturen en vraag je ze om het geld over te maken in plaats van contant te betalen. Om de financiën van je bedrijf overzichtelijk te houden, heb je een zakelijke rekening nodig. Zakelijk geld en privégeld lopen zo niet door elkaar, iets wat wel het geval is als jij je privérekening voor je bedrijf gebruikt. Heb je momenteel nog geen zakelijke rekening, maar wil je er wel eentje openen? Lees dan vooral verder, want je leest hier 4 dingen die je moet weten over het openen van een zakelijke rekening.
1. Zakelijke rekening is niet verplicht
Is je bedrijf een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap? Dan ben je wettelijk gezien niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Omdat er kosten verbonden zijn aan zo’n rekening, besluit je misschien om je privérekening te gebruiken. Hier is op zich niks mis mee, maar banken willen dit vaak niet. Meestal staat er in de algemene voorwaarden dat het niet is toegestaan om een privérekening voor zakelijke doeleinden te gebruiken. Om te voorkomen dat dit toch gebeurt, controleren banken hier steekproefsgewijs op. Open daarom direct een zakelijke rekening als je voor jezelf begint.
2. Je kunt uit verschillende pakketten kiezen
Wie denkt dat een zakelijke rekening voor ieder bedrijf hetzelfde is, heeft het mis. De meeste banken werken met verschillende pakketten, waardoor je zelf bepaalt hoe je zakelijke rekening eruitziet. Laat je niet leiden door de prijs, maar baseer je keuze op de inhoud van het pakket. Er zit namelijk verschil in het aantal zakelijke betaalrekeningen en betaalpassen. Daarnaast bevat niet ieder pakket een spaarrekening en boekhoudkoppeling. Bepaal daarom eerst wat je nodig hebt en kijk vervolgens welk pakket hier het beste bij aansluit. Je voorkomt zo dat een zakelijke rekening je onnodig veel kost.
3. Kosten kunnen per bank verschillen
De kosten van een zakelijke rekening hangen af van het pakket dat je kiest. Hoe uitgebreider het pakket, des te meer je per maand betaalt voor een zakelijke rekening. Daarnaast moet je weten dat de kosten per bank kunnen verschillen. De inhoud van een pakket van twee banken kan nagenoeg hetzelfde zijn, terwijl de kosten sterk kunnen verschillen. Open daarom nooit een zakelijke rekening bij de eerste beste bank die je tegenkomt, maar vergelijk verschillende banken met elkaar. Dit kun je doen door de site van verschillende banken te bezoeken, maar je bent aanzienlijk minder tijd kwijt als je een vergelijkingssite gebruikt.
4. Online te openen
Voor een zakelijke rekening openen hoef je tegenwoordig de deur niet uit. Bij de meeste banken kun je dit namelijk online regelen. Kies simpelweg het pakket dat het beste bij je bedrijf past en start het aanvraagproces. Voor het aanvragen heb je in principe alleen een geldig identiteitsbewijs en het KVK-nummer van je bedrijf nodig. Een bank zal je bovendien nog een aantal vragen stellen over het doel en gebruik van de rekening.
Heb je een zakelijke rekening aangevraagd? Dan buigt de bank zich over je aanvraag. Nadat jij je geïdentificeerd hebt, rond je de aanvraag af door deze digitaal te ondertekenen. Als de bank je aanvraag goedkeurt, sturen zij alles op wat je nodig hebt. Zodra je dit in huis hebt, kun je de zakelijke rekening gebruiken.