Veel ondernemers willen verduurzamen. Niet alleen omdat het belangrijk is om de CO2-uitstoot te verlagen. Met de huidige energieprijzen is het ook voor de portemonnee interessant om op zoek te gaan naar mogelijkheden voor verduurzaming. Zonnepanelen zijn hiervoor een interessante optie. Maar wat doe je als je hiervoor geen plek hebt op het dak? Zonnepanelen op het water kunnen dan een waardevol alternatief zijn.
Energie vanaf het water
Profloating is gespecialiseerd in het aanleggen van zonnepanelen op water. Hoewel de werking van de zonnepanelen op het water vergelijkbaar is als op het dak, is het wel van belang om met een aantal zaken rekening te houden. Zo is water altijd in beweging, en dat maakt het extra lastig om de zonnepanelen op de juiste plek te houden. Profloating heeft hiervoor daarom een speciaal modulair systeem ontwikkeld, waarbij elastische componenten gebruikt worden. Op deze manier blijven de panelen wel op hun plek, maar is er toch voldoende ruimte om mee te bewegen met het water. Daarnaast wordt zo ook de levensduur nog eens verlengd. Het modulaire systeem is ook praktisch wanneer het gaat om installatie: het bestaat standaard uit slechts zeven onderdelen en is daardoor makkelijk en snel te installeren.
Hogere opbrengst op het water
Eigenlijk is het best vreemd dat zonnepanelen doorgaans op het land of op het dak worden aangebracht. De opbrengst van zonnepanelen op het water ligt namelijk hoger, omdat het systeem efficiënter werkt. Het water onder de zonnepanelen heeft een verkoelend effect op de zonnepanelen. Hierdoor kan er meer stroom worden gegenereerd. Zonnepanelen op het water kunnen zelfs een gunstig effect hebben op het water. Door de panelen verdampt er namelijk minder water en dat heeft een positief effect op de vegetatie in het water. Zonnepanelen op het water dragen hierdoor niet alleen bij aan de energietransitie en een verlaging van energiekosten. Ze kunnen daarnaast dus zelfs een bijdrage leveren aan de biodiversiteit.