Op 17 juni 2021 stonden de Sustainable Development Goals (SDGs) weer in de schijnwerpers tijdens de finale van de allereerste SDG-Challenge voor hogescholen op de campus van Windesheim Zwolle. Verschillende multi- en interdisciplinaire teams mochten hun impactvolle oplossingen voor relevante SDG-vraagstukken presenteren. Maar welke oplossing heeft potentieel de meeste positieve impact?
Met de SDG-Challenge mobiliseert jongerenbureau Soapbox (in samenwerking met Impact Hub Amsterdam) studenten en organisaties om samen te werken aan de SDGs, zodat organisaties hun bedrijfsvoering toekomstbestendig maken en studenten getriggerd worden om een carrière in duurzaamheid na te jagen. Na succesvolle edities met het wetenschappelijk onderwijs was op 17 juni 2021 de finale van de eerste SDG-Challenge voor het hoger onderwijs.
De studenten en medewerkers van de hogescholen werden in multi- en interdisciplinaire teams gekoppeld aan tien organisaties en werden uitgedaagd om met een impactvolle oplossingen te komen. Ook de talenten van studenten die niet gekoppeld werden aan een organisatie werden ingezet binnen de Movement. De Movement werd uitgedaagd om een oplossing te bedenken rondom het beter incorporeren van de SDGs binnen het hoger onderwijs.
Hoe werk je samen met lokale stakeholders aan de SDGs? Hoe motiveer je medewerkers op de bouwplaats om duurzame impact na te streven? Hoe kan het gebruik van materiaal of water honderd procent circulair worden? Dit is een greep van de diverse SDG-Challenges, waaraan de studenten hebben gewerkt. Wederom had de jury een moeilijke keuze te maken welke oplossing potentieel de meeste impact kon maken.
Jurylid Anka Mulder, tevens voorzitter van Hogeschool Saxion, kon dit goed verwoorden: “Alle oplossingen waren zeer creatief en het is zeer bewonderenswaardig om te zien hoeveel werk te studenten hebben kunnen verrichten in een periode van drie maanden.” De teams van JustDiggit, Scab Accountants & Adviseurs en Haaglanden Medisch Centrum zaten in de top drie, maar er kon natuurlijk maar één de winnaar zijn. Mulder gaf het verlossende woord: “De winnende oplossing liet veel potentiële impact zien. Het was relevant voor de sector en meetbaar en had ongelofelijk SDG-potentieel. Scab Accountants & Adviseurs: gefeliciteerd!”
Het team van Scab Accountants & Adviseurs heeft een 3D-toolkit ontwikkeld om de mensen op de bouwplaats te betrekken bij de SDGs. Door het vergroten van de kennis, het bieden van inzichten en het creëren van sentimentele waarde rondom de SDGs heeft deze 3D-toolkit een grote kans om veel positieve impact te realiseren.
Ook vanuit de verschillende Movement teams werd een winnaar gekozen en dit waren de Thrift Shifters. Met hun oplossingen wilden zij de negatieve effecten van ‘fast fashion’ verminderen door op de hogescholen initiatieven hiertegen te ontplooien.
Ook met publiek mocht een winnaar kiezen en deze prijs ging naar Makers Unite. Makers Unite vroeg zich af hoe zij hun impact (nog) beter kunnen meten. Hiervoor is een framework ontwikkeld door het team, waar verschillende SDG-initiatieven binnen Makers Unite geëvalueerd kunnen worden op hun potentiële impact.
Na de finale is het aan de deelnemende organisaties om verder te gaan met het businessplan wat de teams aanleveren! Alle teams hebben met hun oplossingen de fundering gelegd voor de positieve impact die de organisaties op de SDGs zullen gaan maken!
De eerstvolgende SDG-Challenge start in september en ook daar zal de keuze voor de jury welke oplossing de meest positieve impact kan realiseren ongetwijfeld weer een lastige worden!
Op de foto de winnende teams met de juryleden Ivy de Bruijn (Project Lead SDG Nederland), Anka Mulder (President of Saxion and Board Member Association of Universities of Applied Sciences), Folkert van der Molen (Owner www.duurzaam-ondernemen.nl) en Habon Mohamed (Policy Officer, SER)