Geen enkele sector kan de energietransitie negeren. Zo ook de vastgoedsector. De aandacht voor verduurzaming en energie-efficiëntie is de laatste jaren flink toegenomen. Het energielabel speelt hier een belangrijke rol en geeft inzicht in de energieprestaties van het pand. Maar ook steeds vaker speelt het energielabel een rol bij het financieren van vastgoed. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Het energielabel
Het energielabel is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig, of beter: energie-efficiënt een pand is. De labels gaan van label G (zeer onzuinig) tot label A++++ (zeer zuinig). Hoe ‘groen’ het label behorende bij een pand is, wordt bepaald op basis van tal van factoren zoals: isolatie en isolatiewaarden, type verwarmingsinstallatie, aanwezigheid van zonnepanelen, aanwezigheid van airco of warmtepomp, type beglazing, etc.
Groener label geeft hogere woningwaarde
Over het algemeen hebben woningen met een groener energielabel een hogere marktwaarde. Dit komt omdat kopers én huurders bereid zijn om meer te betalen voor een woning met minder secundaire woonlasten door een laag energieverbruik. Dit maakt het interessant om woningen te verduurzamen; een duurzame woning levert immers meer op, zowel bij huur als verkoop.
Financiers stimuleren vergroening
Financiële instellingen moeten bijdragen aan diverse duurzaamheidsdoelstellingen en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid onderstrepen door duurzame investeringen te stimuleren. Daarom zien we dat er steeds meer hypotheekverstrekkers inspelen op deze trend door hypotheken aan te bieden met gunstige voorwaarden en lagere rentes voor duurzame panden. Het is niet ongewoon dat een verhuurhypotheek tot wel 20 basispunten lager is voor een energiezuinig beleggingspand.
Ook worden er steeds vaker speciale bouwdepots aangeboden om bestaand vastgoed te verduurzamen. Dergelijke financieringen kunnen vaak voor 100% gefinancierd worden tegen aantrekkelijke rentes.
Voor de financiers is duurzaam vastgoed een lager risico. Dit komt doordat de secundaire woonlasten lager zijn bij duurzame woningen. Hierdoor hebben de bewoners meer financiële ruimte voor hun woonlasten. Daarnaast zijn duurzame woningen populairder en stijgen hierdoor sneller in waarde. De kans dat een duurzame woning financieel onder water komt te staan is kleiner dan bij een woning met een laag energielabel.
Leencapaciteit en maximale hypotheek
Hypotheekverstrekkers voor particulieren maken ook gebruik van energielabels bij het bepalen van de maximale hypotheek. Doordat bewoners van energiezuinige woningen lagere energielasten hebben blijft er meer geld over voor een hypotheek. Het verschil in leencapaciteit voor een woning met een A++++ label met garantie en een energielabel E, F of G is €50.000. Daarbij is het ook mogelijk om extra te lenen voor energiebesparende maatregelen. Hierbij is het van belang dat de aanpassingen aan de woning zorgen dat de energierekening meer daalt dan dat de maandlasten van de hypotheek stijgen. Hierdoor kan tot €20.000 extra geleend worden voor een woning met een laag energielabel.
Subsidies en belastingvoordelen
Er zijn verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor vastgoedeigenaren die hun panden willen verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en diverse gemeentelijke subsidies. Dit kan de financiële drempel verlagen voor investeringen in duurzame maatregelen.
Energielabel C-verplichting kantoren
Voor de zakelijke vastgoedmarkt hebben energielabels een dwingend karakter gekregen. Vanaf 1 januari 2023 is er namelijk een Energielabel C-verplichting. Alle gebouwen met een kantoorfunctie moeten minimaal energielabel C hebben. Deze verplichting is onderdeel geworden van het bouwbesluit. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel vastgoedeigenaren kantoorruimtes verduurzaamd hebben. De gemeente handhaaft deze energielabel c-verplichting.
Toekomst
De verwachting is dat deze trend de komende jaren gaat doorzetten en dat we steeds meer maatregelen en hypotheken gaan zien die investeerders stimuleren om te investeren in duurzame en energie-efficiënte woningen en kantoorpanden. Momenteel is het een energielabel-c plicht, maar de kans is groot dat dit in de toekomst verder wordt aangescherpt naar bijvoorbeeld een energielabel b of a. Voor investeerders is het sowieso aan te bevelen om hier aandacht aan te besteden, want een duurzame woning is meer waard, levert meer huur op en is couranter. Daarbij wordt er een positieve bijdrage geleverd aan de toekomst.