De publicatie ‘Financing Green Deals’ is geschreven voor provinciale en gemeentelijke bestuurders alsmede voor bestuurders van de Rijksoverheid en maatschappelijke belangengroeperingen. Met de uitgave “reikt De Groene Zaak het kabinet opnieuw concrete handvatten aan voor het vormgeven van Green Deals, in bijzonder met de financiële sector”, aldus Jaco Stremler bij de ontvangst van het boekje.
De Groene Zaak zet in ‘Financing Green Deals’ tal van concrete innovatieve ideeën op een rij die een bijdrage kunnen leveren aan het ‘sluitend maken’ van duurzame business cases. Het gaat daarbij zowel om het creëren van een aantrekkelijk lokaal investeringsklimaat, als om het op het juiste moment smeden van het juiste financiële arrangement – al dan niet met andere marktpartijen en/of stakeholders. In de ogen van De Groene Zaak is de decentrale bestuurder van de toekomst een ‘publieke ondernemer’ die effectief maatschappelijk doelen realiseert, maar tegelijkertijd een goede (green) deal voor de belastingbetaler weet te behalen.

De rol van Rijksoverheid is vooral gelegen in het wegnemen van belemmeringen, waardoor het algehele investeringsklimaat zodanig wordt beïnvloed dat economische verduurzaming over de hele linie kan worden opgeschaald en versneld. Volgens Marga Hoek, directeur van De Groene Zaak, denken publieke bestuurders nog te vaak in termen van subsidiëring. “Wat ons betreft is subsidie zeker geen noodzakelijk onderdeel van duurzame financieringsarrangementen. Waar het ons om gaat is dat bestuurders helpen projecten over het dode punt te brengen door zich echt te committeren en obstakels uit de weg te ruimen.”

Meer ambitie
Tijdens het congres spraken diverse decentrale bestuurders over succesvolle verduurzamingprojecten die al lopen. Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, onderstreepte dat een langetermijnvisie en een goede ketenregie door de overheid essentieel zijn om duurzame business cases te laten slagen. Theo Rietkerk, lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel, wees erop dat decentrale overheden vaak meer ambitie tot verduurzaming tonen dan de Rijksoverheid. Hij riep decentrale bestuurders op meer risico te nemen, bijvoorbeeld door garantstellingen of het instellen van revolverende fondsen. Ook volgens Hans Tijl, directeur Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam is het subsidietijdperk ten einde en moeten overheden zelf duurzame doelstellingen verbinden aan het oplossend vermogen van de markt.
Op het congres spraken ook de nieuwe De Groene Zaak-voorzitter Martin van Rijn en hoogleraar Duurzaamheid Herman Wijffels. Beiden onderstreepten dat alleen een bundeling van krachten verduurzaming kan versnellen. Volgens de laatste werken veel financiële instellingen nog met ‘gedateerde mentale software’ en denken zij teveel in termen van risicomanagement en te weinig in termen van toekomstige waarde creatie.