Voormalig defensieterrein Crailo wordt de nieuwe, vaste locatie van pleisterplaats De Groene Afslag. Particuliere gebruikers en fans maken samen met de Triodosbank de aanschaf en duurzame herontwikkeling van een oud militair pand op het terrein mogelijk. Architectenbureau RAU en Sanne Oomen zijn verantwoordelijk voor het vrijwel volledig circulaire ontwerp. Deze week start de bouw.
In het hart van ‘t Gooi, op voormalig defensieterrein Crailo, huist pleisterplaats De Groene Afslag. Een bedrijf dat kunst, hergebruik, workshops, plantaardig eten en een flinke scheut humor door elkaar roert om mensen te bewegen anders naar de wereld te kijken. Alles ademt de zoektocht naar een nieuwe economie. Na ruim vijf jaar krijgt de hub, nu nog gehuisvest in een uitgewoonde soldatenslaapzalenbarak, een vaste plek op het terrein. Het wordt het kloppende hart van de nieuwe, duurzame wijk die de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren er ontwikkelen. Lucas Mol opende De Groene Afslag in 2019: “Ik ben extreem dankbaar dat De Groene Afslag door een twintigtal niet op financiële winst gerichte particuliere geldschieters de unieke kans krijgt om zich permanent te vestigen en zo onze impact nog groter te maken. De rente voor het geleende geld wordt deels voldaan in maatschappelijke baten, dus dat is winst voor ons allemaal.”
Veranderhuis van Nederland
Het nieuwe pand was ooit een militair opleidingscentrum. Vanaf het begin van de jaren ’80 leerden soldaten er bommen maken en demonteren. Straks wordt er ‘munitie’ gemaakt voor een nieuwe economie: een systeem dat minder schade toebrengt aan de planeet en haar bewoners. Het 5550 m2 grote gebouw wordt de thuisbasis van De Veranderschool en er komen net als bij de huidige De Groene Afslag een restaurant, vergaderzalen en kantoren van circulaire bedrijven. Er wordt ook een nieuw onderdeel aan het concept toegevoegd: een kunstzinnig hotel met 30 kamers dat cursisten van de meerdaagse masterclasses over impact, de mogelijkheid tot overnachten biedt. Het geheel wordt nog meer dan nu ‘Het Veranderhuis van Nederland’, waar particulieren, maar vooral bedrijven en instellingen komen om hun organisatie toekomstbestendig te maken. Een klein deel van het pand is verkocht aan woningbouwvereniging De Alliantie en wordt omgevormd tot 41 sociale en midden huurwoningen.
Uithangbord voor duurzaam bouwen
Straks zal het slooppand uit de jaren ’80 weer minstens 80 jaar meekunnen. Tal van innovatieve bedrijven zijn betrokken bij de verbouwing van het complex. Hun diensten of producten worden zoveel mogelijk zichtbaar verwerkt, zodat het pand één groot uithangbord wordt voor duurzame herontwikkeling. Voor het ontwerp heeft Mol het vermaarde architectenbureau RAU weten te strikken, onder meer bekend van het hoofdkantoor van Triodosbank en het Holland paviljoen van de Worldexpo 2025 in Osaka. Architect Sanne Oomen is verantwoordelijk voor het interieur. Zij ontwierp voor haar eigen gezin het ondergrondse huis ‘De Molshoop’ en het nieuwe Singertheater in Laren.