Juryvoorzitter Maurits Groen maakte gisteren de namen bekend van drie genomineerden voor de finale van de Marc Cornelissen Brightlands Award: Fonger Ypma (Arctic Reflections uit Delft), Milan Meyberg (Rights of Nature / GAIA uit Amsterdam) en Rong Wang (EGGXPERT uit Maastricht). Op 25 oktober maken zij onderling in Venlo uit wie de vijfde winnaar wordt van de Marc Cornelissen Brightlands Award.
Zes kandidaten streden voor een plek in de finale van de Marc Cornelissen Brightlands Award. De jury zag boeiende presentaties en luisterde naar bevlogen verhalen van zeer veelbelovende duurzaamheidspioniers die allemaal het verschil kunnen maken.
De Marc Cornelissen Brightlands Award bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van € 35.000. Het bedrag dient te worden besteed aan concrete activiteiten die het project van de winnaar naar een volgende fase kan brengen. De Award Ceremony is op woensdag 25 oktober op Brightlands Campus Greenport Venlo.
De genomineerden
Fonger Ypma, Arctic Reflections (Delft)
Fonger Ypma is oprichter en CEO van Arctic Reflections. Met zijn begin 2023 opgerichte bedrijf wil hij het smelten van het Noordpoolijs niet alleen tot staan brengen, maar uiteindelijk ook weer laten aangroeien. Geen utopie, meent de jonge ondernemer die onder meer werkte bij Eneco en daarna CEO was van een data-analysebedrijf. Door in de koude wintermaanden zeewater op het poolijs te pompen wordt de ijslaag dikker en kan het de warme zomermaanden overleven, zo is de gedachte. ‘In de koude wintermaanden pompen we zeewater op de ijslaag zodat het ijs dikker wordt en in de zomer niet helemaal wegsmelt, zoals de verwachting is. Essentieel in de strijd tegen de opwarming van de aarde, weet de aan de Universiteit van Amsterdam en Oxford opgeleide Fonger. IJs reflecteert warmte, niet-bevroren zeewater absorbeert juist warmte waardoor de opwarming een boost krijgt. Het is de bedoeling om elk jaar 100.000 vierkante kilometer ijs te voorzien van een extra laagje. ‘Het is mijn droom om het Noordpoolijs in stand te houden. Een droom die uitstekend past bij de mede naamgever van de award Marc Cornelissen. Testen met de TU Delft.
Rong Wang, EGGXPERT (Maastricht)
Jaarlijks belanden wereldwijd zo’n 8,5 miljoen ton eierschalen bij het afval. Een enorme en nodeloze verspilling, weet Rong Wang. Eierschalen kunnen uitstekend dienen als diervoeding en natuurlijke mest, maar bevatten ook waardevolle ingrediënten voor gebruik in supplementen, medicijnen en farmaceutische producten. Eierschalen mogen dan gelden als natuurlijk, ze staan ook in de top-15 van industriële vervuiling. ‘Recycling en hergebruik betekent dus minder afval en meer waardevolle grondstof voor allerlei producten’, aldus Rong Wang die opgroeide op het Chinese platteland en na haar universitaire studie in Soochow promoveerde aan de Universiteit Twente. Vervolgens werkte ze als onderzoeker bij het MERLN Instituut in Maastricht en de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2017 was ze mededoprichter van EGGXPERT, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. De eerste producten met eierschalen als grondstof zijn inmiddels gevalideerd, onder meer als biogrondstof voor huidcrèmes en verpakkingsmateriaal. EGGXPERT is nu toe aan de volgende stap waarbij de Marc Cornelissen Brightlands Award een belangrijke steun in de rug zou kunnen zijn.
Milan Meyberg, Rights of Nature – GAIA (Amsterdam)
Milan Meyberg geldt als een pionier op het gebied van duurzame festivals. Hij was verantwoordelijk voor het duurzaamheidsprogramma van het techno-DGTL-festival in Amsterdam en bedenker van het regeneratieve Basecampfestival in IJmuiden. Festivals hoeven in de ogen van Meyberg niet almaar ‘groter, gekker, harder en wereldvreemder’ te worden. ‘Als we daadwerkelijk duurzame verandering willen, moeten we innoveren richting een regeneratieve maatschappij’, aldus Milan in een interview met Change. De Marc Cornelissen Brightlands Award zou hem verder kunnen helpen bij zijn nieuwe concept: GAIA (Geospatial Artificial Intelligence Assembly). Zijn missie met GAIA is om milieu-entiteiten (zoals bossen, jungles, rivieren en oceanen) een persoonlijkheid, een gezicht, een stem en zelfs een karakter te geven. ‘Via een open-source netwerk van Environmental Artificial Intelligence krijgt de natuur de capaciteit om te om te spreken, om gezien en gehoord te worden, om mee te redeneren, om milieuproblemen op te lossen en mogelijk zelfs zichzelf te verdedigen door middel van wetgeving. De basis voor een betere bescherming van de natuur.’