Wil je jouw autoverzekering berekenen, maar weet je nog niet goed welke factoren een verschil maken in de prijs? Zodra je de aanvraag in wilt dienen, merk je al snel dat jouw verzekering een geheel ander bedrag met zich meebrengt dan bij iemand anders in de familie. Dit komt doordat er een groot aantal factoren meespelen tijdens het maken van een berekening. Staar je echter niet alleen blind op de prijzen. Uiteindelijk draait het namelijk om het vinden van de beste dekking bij jouw situatie. Jouw behoeften moeten daarom centraal staan bij het aanvragen. Maar hoe maak je dan een goede berekening? Onderstaande informatie zet alles op een rij.

De dekkingen passend bij jouw behoeften

Als eerste is het aan te raden om erachter te komen wat je daadwerkelijk nodig hebt als je bijvoorbeeld een Opel verzekering wilt afsluiten. Iedereen heeft minimaal een WA-verzekering nodig. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid in het geval van schade aan anderen en hun eigendommen. Denk bijvoorbeeld aan een ongeval, waarbij je tegen iemand aanbotst. Of wanneer je een spiegel eraf rijdt bij een geparkeerde auto. Je voorkomt hiermee dat je de hoge reparatiekosten zelf moet betalen. Je kunt het verder uitbreiden met een beperkt casco. Deze dekt niet alleen de aansprakelijkheid, maar ook de schade aan jouw eigen voertuig in het geval van brand, diefstal of natuurrampen. De meest uitgebreide verzekering is een allriskverzekering. Hiermee is ook schade aan jouw eigen voertuig gedekt, zelfs als het ongeluk jouw schuld is.

De gegevens voor de berekening

Het echte berekenen kan dan beginnen. De WA-verzekering is dus een wettelijke verplichting, maar ook de goedkoopste oplossing. De allrisk autoverzekering is de duurste variant, maar je krijgt er ook het meeste mee gedekt. Zodra de dekking is gekozen, verzamel je de benodigde informatie. De verzekeringsmaatschappij heeft deze gegevens ook nodig voor de uiteindelijke berekening. De leeftijd van de auto, jouw persoonsgegevens en de locatie kunnen namelijk een verschil in de maandlasten opleveren. Door zo nauwkeurig mogelijk te zijn met het invullen van de gegevens, weet je zeker dat je een eerlijke prijs betaalt. En vergeet uiteraard niet om te spelen met de dekking om te zien hoe de prijzen veranderen in dit geval.

Het eigen risico maakt verschil

Wanneer je een lager maandbedrag wilt hebben is het ook verstandig om te kijken naar het eigen risico. Dit bedrag betaal je voordat de verzekeringsmaatschappij de rest van het bedrag vergoedt. Als je dit eigen risico op het minimale houdt, betaal je de standaardprijzen van de verzekering. Door een vrijwillig eigen risico toe te voegen, verlaag je het maandbedrag. Alleen moet je dan wel goed naar jouw financiële situatie blijven kijken. Je moet het bedrag immers kunnen dragen als je schade gereden hebt. Zodra alles ingevuld is, kun je bekijken wat jouw uiteindelijke maandbedrag gaat zijn. Is alles akkoord? Dan kun je de aanvraag indienen en zorg je ervoor dat je goed verzekerd de weg op kan met jouw nieuwe auto. Jij bent financieel beschermd in het geval van nood.