Vandaag opent in Aalsmeer het eerste Nederlandse Experience Center voor gelijkstroomtechnologie. Gelijkstroom (ook wel DC / Direct Current genoemd) kan de groeiende tekorten op het Nederlandse energienetwerk oplossen. Al eerder werd bekend dat slechts 5% van de bedrijventerreinen nog over voldoende elektriciteit beschikt. Ook de woningbouw en mobiliteit komen in het gedrang vanwege het stroomtekort. Inmiddels staan al 9.400 bedrijven op de wachtlijst voor een aansluiting op het stroomnet. De groeiende vraag naar energie en de toenemende problemen met overbelasting van het net (netcongestie) hebben het Nederlands gevestigde bedrijf DC Systems ertoe bewogen om in hun Experience Center de oplossing voor het energietekort te laten zien. Het is ontworpen om het bewustzijn van DC-oplossingen te vergroten en technologische vooruitgang te laten zien, met een sterke focus op duurzaamheid. Bezoekers ontdekken hier de toekomst van energieverdeling in een interactieve omgeving. Daarnaast fungeert het centrum als een open laboratorium voor innovatie, kennisdeling en samenwerking, met als doel de adoptie van DC-technologie te ondersteunen en de energietransitie te versnellen.
9.400 bedrijven op wachtlijst stroomnet aansluiting
Nederland staat voor een uitdaging in zijn energietoekomst: de tekorten op het elektriciteitsnetwerk stapelen zich in snel tempo op en bedrijven en consumenten worden dagelijks geconfronteerd met beperkingen. Zo worden nieuwe aansluitingen op het netwerk uitgesteld en is de capaciteit van het bestaande net niet toereikend om de toename van het energieverbruik te ondersteunen. Dit is terug te zien aan de wachtlijst voor aansluitingen op het stroomnet: begin dit jaar stonden er maar liefst 9.400 bedrijven op.
Gelijkstroomtechnologie biedt de oplossing voor deze problematiek, licht Rajath Kelamane, Managing Director van DC Systems, toe: “In tegenstelling tot conventionele wisselstroom (AC) is gelijkstroom veel efficiënter voor diverse toepassingen. Onze wereld draait steeds meer op DC, van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en energieopslagsystemen zoals batterijen, tot LED-verlichting en alledaagse apparaten zoals smartphones en laptops. De verschuiving naar gelijkstroomtechnologie kan de druk op het energienetwerk aanzienlijk verlichten. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is Current/OS, een besturingssysteem dat speciaal ontwikkeld is om DC-netwerken effectief en zelfstandig te laten opereren.”
Eerste gelijkstroom Experience Center van Nederland
Het net geopende Direct Current Experience Center aan de Oosteinderweg 127C in Aalsmeer belicht gelijkstroomtechnologie en is hiermee het eerste in Nederland. Bezoekers kunnen in een hybride AC/DC-omgeving interactief de toekomst van energieverdeling verkennen, met diverse DC-toepassingen zoals elektrisch laden, kantooropstellingen en industriële installaties. Ook dient het als open laboratorium met speciale faciliteiten voor testen en prototypeontwikkeling om technologische vooruitgang te ondersteunen.
Kelamane zegt: “We zijn trots op de opening van het eerste Direct Current Experience Center in Nederland, waaraan veel bedrijven uit de DC-community hebben bijgedragen. Energie is niet vanzelfsprekend; als samenleving moeten we samenwerken en kennis delen met bedrijven, academici en overheden om innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor de groeiende energie-uitdagingen.”
Yannick Neyret, voorzitter van de Current/OS Foundation, de organisatie achter de ontwikkeling van het besturingssysteem, is eveneens enthousiast over het Experience Center: “Het Direct Current Experience Center vormt een belangrijke mijlpaal voor de DC-gemeenschap. Terwijl DC Systems dit initiatief leidt, zullen de partners van Current/OS hier sterk van profiteren, omdat het hen een platform biedt om hun producten en oplossingen te presenteren. Daarnaast biedt het bedrijven speciale faciliteiten voor testen en prototypeontwikkeling. Dit centrum onderstreept onze gezamenlijke inzet om de ontwikkeling van het DC-ecosysteem verder te stimuleren.”
Gelijkstroomprojecten in Nederland
Twee bekende projecten in Nederland zijn de N470, de meest duurzame weg in het land, en de slimme laadoplossing voor elektrische voertuigen bij ASR. Door de integratie van gelijkstroomtechnologie in de N470 is het energieverbruik van deze 4,7 km lange provinciale weg aanzienlijk verminderd, waardoor het de meest duurzame weg van Nederland is. Bij ASR heeft de DC-microgridoplossing niet alleen de energie-efficiëntie verhoogd, maar ook de bidirectionele energiestroom mogelijk gemaakt, wat bijdraagt aan een stabieler netwerk. Door de implementatie van gelijkstroomtechnologie in Nederland te versnellen, kunnen zowel het energiegebruik worden geoptimaliseerd als het landelijke netwerk worden ontlast.
Foto: Eerste Direct Current Experience Center van Nederland. Bron: DC Systems