Boon Edam, bekend om hun innovatieve draaideuren die bijdragen aan energiebesparing in gebouwen, omarmt de nieuwe CSRD-wetgeving (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze wetgeving, gericht op transparantie rondom niet-financiële prestaties, biedt bedrijven een raamwerk om hun impact op mens, milieu en maatschappij inzichtelijk te maken.
Group Quality & Sustainability Manager bij Boon Edam Daniëlle van Koert-Bakker benadrukt dat de CSRD, hoewel complex, kansen biedt: “Dit nieuwe kader maakt zichtbaar wat je doet op het gebied van duurzaamheid. Wij proberen echt op een manier te rapporteren, zodat al onze stakeholders zien wat onze duurzaamheidsprestaties zijn. Inzet op duurzaamheid is echter niet nieuw voor ons.”
Extern rapporteren over niet-financiële gegevens is nieuw voor Boon Edam, maar biedt kans om vanaf het begin gestructureerd invulling te geven aan duurzaamheid. Daniëlle legt uit: “De wetgeving geeft de mogelijkheid om over meer dan 1.200 kwalitatieve en kwantitatieve datapunten te rapporteren. Voor nu focussen we op 35 kwantitatieve datapunten. De kwalitatieve hebben we nog niet uitgekristalliseerd. Het proces van selecteren was al enorm waardevol. Het dwingt je na te denken over wat écht belangrijk is voor jouw bedrijf en hier keuzes te maken”
Generaties werken samen aan duurzaamheid
Bij Boon Edam is er een inspirerende dynamiek tussen generaties. Daniëlle vertelt: “Oudere werknemers duizelt het soms van dit nieuwe raamwerk, terwijl jonge collega’s en stagiairs juist energie krijgen van rapporteren over onze impact.” Met een team dat gedreven is door duurzaamheid en circulariteit, en de frisse inzichten van stagiairs, maakt Boon Edam van de implementatie van CSRD een succesverhaal. “Het werkt aanstekelijk,” zegt Daniëlle, “en versterkt onze kernwaarden als familiebedrijf.”
Door helder te rapporteren volgens de CSRD, zet Boon Edam een stap verder in hun missie. Dit is niet alleen aantrekkelijk voor klanten, die steeds vaker duurzame keuzes eisen, maar ook voor medewerkers die trots zijn op hun bijdrage aan een betere wereld. Zo bewijst Boon Edam dat duurzaamheid meer is dan een verplichting; het is een kans om te groeien.
Leveranciers actief meenemen
“Sinds 2023 pogen wij leveranciers actief mee te nemen in het meetbaar maken van duurzame prestaties. Dit ging niet bepaald soepel. Maart 2024 organiseerden we daarom een leveranciersdag met het duurzaamheidsthema. De opkomst was overweldigend. Hoger dan het aantal genodigden. Wat duidelijk maakt dat er veel vraag is naar duidelijkheid en samenwerking. Maar ook juist: welwillendheid. Veel bedrijven willen wel schakelen, maar weten niet hoe. Daar proberen wij bewust onze leveranciers mee te helpen,” zegt Daniëlle.
Tips om met CSRD aan de slag te gaan
“Ga starten. Ook al val je niet onder de CSRD-verplichting. Nadenken over niet-financiële prestaties helpt je bedrijfsvoering met het zien en omgaan van risico’s. Waar je je nu mogelijk nog niet bewust van bent. Ga CO2 meten, want dat zal iedere klant gaan vragen. Ieder bedrijf heeft ergens in de keten een CSRD-plichtig bedrijf. Dus die vraag komt zeker. Bereid je voor op de wereld van de niet-financiële data/feiten. Het is het nieuwe normaal. Blijf wel scherp. Focus. Het is snel overweldigend,” geeft Daniëlle aan.
Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van FME