In de aanloop naar Internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei introduceert online supermarkt Crisp een dorstlesser die de wereld een stukje smaakvoller maakt. In samenwerking met de streekbrouwers van Van Moll en de (on)kruidenplukkers van Wilder Land komt de boodschappen-app met een kruidig, alcoholarm en biodivers biertje: Crisp Wilder Blond. Voor de kruiden in het blonde, 0,3% biertje worden op boerenvelden, weilanden en akkers door heel het land bloemen- en (on)kruidenstroken aangeplant. Die geven een fijn thuis aan honderden soorten vlinders, bijen en andere bestuivers. En dat is voor de Nederlandse natuur hard nodig. Vorige maand constateerden Universiteit Leiden, Naturalis en het Instituut voor Ecologie dat veel wilde planten uit onze natuur verdwijnen door een tekort aan insecten. Met Wilder Blond draag je slok voor slok bij aan meer biodiversiteit in ons land.
Proosten op een wilder leven
Crisp gelooft dat je problemen in de voedselketen tastbaarder kunt maken door mensen iets te laten ervaren. Of liever nog: proeven. Na het succes van Emmertje Blond (gemaakt van bedreigd Nederlands oergraan) en Gekneusde Kombucha (gemaakt van overgebleven zacht fruit), is Wilder Blond een innovatie waarin je het wilde leven proeft. Het is een 0,3% blond biertje met de zachte smaken van de kruidenblend van Wilder Land. Onder meer vlier- en lindebloesem, kamille, karwij en rozenblad zijn geplukt uit stroken die zijn aangelegd op velden en akkers door heel Nederland. Berend Brugts, category manager bij Crisp: “De kruiden geven het biertje een bloemig karakter. Samen met de brouwers van Van Moll kozen we voor een mooie, traditionele moutbasis van gerst en havervlokken, aangevuld met de lichtbittere hopsoort Tettnanger. Super smaakvol!”
Meer gezoem voor impact op ons groen
De kranten stonden er de laatste tijd bol van. Onderzoekers constateren een groot tekort aan bijen en andere bestuivers. Dat levert verschillende problemen op, waaronder een bedreiging van wilde planten in de Nederlandse natuur. Om het tij te keren, is herstel van kleinschalige diversiteit in het landschap hard nodig. En laat dat nu precies zijn waar Wilder Land goed in is. Met boeren en andere partners door het hele land, werken de kruidenplukkers aan een -letterlijk- wilder land. “Helaas bungelt Nederland ergens onderaan de ranglijst als het gaat om biodiversiteit,” vertelt Matthijs Westerwoudt, oprichter van Wilder Land. “Door lokale en inheemse gewassen aan te planten, dit te oogsten en te verwerken in smaakvolle producten, werken we aan iets dat we culinaire biodiversiteit noemen. De bloemen van de aangeplante kruiden trekken insecten aan die hard nodig zijn voor het bestuiven van gewassen. Zoals het zevenstippelige lieveheersbeestje, de snorzweefvlieg en de eenhoornige snoerhalskever bijvoorbeeld. Die hebben we hard nodig voor onze voedselvoorziening. Natuurherstel om je vingers bij af te likken dus.”