Het Fins-Nederlandse technologie- en ingenieursbedrijf Coolbrook heeft afgelopen week zijn RotoDynamic-technologie (RDR) op industriële schaal succesvol getest en gedemonstreerd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. Deze eerste, grootschalige activering van de RDR-technologie is een belangrijke mijlpaal richting een nieuw, schoon industrieel tijdperk. Met de inwerkingtreding van de grootschalige proefinstallatie konden de prestaties van de door Coolbrook ontwikkelde RotoDynamic-technologie voor stoomkraken in de petrochemie (RotoDynamic Reactor, RDR) en voor procesverwarming bij hoge temperatuur in verschillende industriële sectoren (RotoDynamic Heater, RDH) worden gedemonstreerd.
De installatie is ontworpen om procestemperaturen van ongeveer 1000 graden te genereren met behulp van 100% hernieuwbare elektrische energie. Dergelijke temperaturen zijn nodig om de verbranding van fossiele brandstoffen te vervangen door elektrificatie in conservatieve industrieën die als moeilijk CO2-vrij te maken worden beschouwd. Hierbij kan gedacht worden aan de (petro)chemische industrie, de cement- en de staalindustrie. Als de RotoDynamic-technologie eenmaal op schaal wordt toegepast, kan zij temperaturen van 1700 graden bereiken en meer dan 2 miljard ton aan jaarlijkse CO2-uitstoot verminderen.
“Het was een eer om na een decennium van ontwikkeling onze technologie in actie te kunnen laten zien aan de buitenwereld”, aldus Ilpo Kuokkanen, Executive Chairman van Coolbrook. “We hebben geschiedenis geschreven door te bewijzen dat elektrificatie de temperaturen kan leveren die industriële bedrijven nodig hebben om CO2-vrij te kunnen produceren. Het kunnen vieren van de opening van de pilot plant met onze commerciële en academische partners is een belangrijke mijlpaal in ons doel van commerciële toepassing van onze technologie in 2024.”
Coolbrook werd tijdens de opening vergezeld door vertegenwoordigers van partners Shell, ABB en CEMEX, en academische partners Budimir Rosic van de Universiteit van Oxford en Liping Xu van de Universiteit van Cambridge.
“We zijn verheugd dat we Coolbrooks RotoDynamic-technologie, die de hoofdrol speelt bij het verduurzamen van complexe industriële processen, deze mijlpaal hebben zien bereiken”, aldus Colin Ward, Senior Vice President Chemicals and Refining, ABB. “Wij zetten ons in om de jaarlijkse CO2- uitstoot van onze klanten tegen 2030 met 100 miljoen megaton te helpen verminderen. Dit partnerschap en deze pilot bewijzen de succesvolle toekomst van elektrificatie.”
“Deze pilot was een fantastisch voorproefje van wat we kunnen verwachten als we de apparatuur van Coolbrook in onze fabrieken gaan gebruiken. Zien hoe de elektrificatie-technologie waarin we hebben geïnvesteerd van theorie naar realiteit gaat, ondersteunt ons Future in Action programma, gericht op het bouwen van een duurzamere, circulaire toekomst, met als hoofddoel een CO2-vrij bedrijf te worden”, aldus Roberto Ponguta, VP Operations van CEMEX. “We kijken ernaar uit om onze succesvolle samenwerking voort te zetten en de Coolbrook Technology in te zetten op onze productielocaties.”
De volgende mijlpaal voor Coolbrooks RotoDynamic-technologie is het inzetten van de technologie in commerciële demonstratieprojecten op klantlocaties die in 2024 operationeel moeten zijn. Coolbrook heeft partnerschappen aangekondigd met Shell, Braskem, CEMEX, Ultratech en ArcelorMittal om de technologie te versnellen en in te zetten in industriële installaties. De volledige commerciële toepassing van de technologie zal naar verwachting in 2025 van start gaan.