Op 7 december 2023, tijdens de conferentie Circulair Bouwen aan Morgen, lanceert Cirkelstad Het Nieuwe Normaal 1.0, de nieuwe, gedragen standaard voor circulair bouwen. Het startschot wordt gegeven door de plenaire ondertekening van het manifest door Heijmans en het Rijksvastgoedbedrijf. Ook zal een debat plaatsvinden over de implementatie van Het Nieuwe Normaal en zullen tientallen andere organisaties uit de sector het manifest ondertekenen.
Aanleiding voor Het Nieuwe Normaal
Op initiatief van het Ministerie van BZK en Cirkelstad zijn het Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, gemeente Amsterdam, gemeente Rotterdam, gemeente Den Haag en gemeente Utrecht samen met Dura Vermeer, Van Wijnen, Heijmans, VolkerWessels, Synchroon en BAM in 2019 het programma Samen Versnellen gestart. Het doel: samen werken aan één taal en standaard voor circulair bouwen.
Ondersteund door de TU Delft, Copper8, Alba Concepts, Metabolic en Witteveen+Bos is er gewerkt aan deze nieuwe, gedragen standaard met haalbare én ambitieuze prestaties op circulair bouwen: Het Nieuwe Normaal. De eerste definitieve versie, Het Nieuwe Normaal 1.0, wordt op 7 december opgeleverd.
Conferentie Circulair Bouwen aan Morgen
Tijdens de conferentie Circulair Bouwen aan Morgen vindt de plenaire ondertekening van het manifest van Het Nieuwe Normaal plaats. Daarmee start de tweede fase van het programma: implementatie. Een taal (over)leeft immers alleen als deze door iedereen wordt gesproken.
Met de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 is de implementatie van deze standaard de volgende belangrijke stap. De toewijding aan het uitvoeren en borgen van Het Nieuwe Normaal toont Cirkelstad door het opstellen en ondertekenen van het manifest, samen met alle partners uit het Samen Versnellen-programma en talloze partijen uit de sector.
Zo hebben organisaties als de G40, De Groene Huisvesters, Netwerk Conceptueel Bouwen, GPR, DGBC, BCI en Duurzaam GWW het manifest al voorgetekend.
Oproep aan de sector: teken mee
Cirkelstad doet op deze dag de oproep aan al haar partners – en heel Nederland – om het manifest te onderschrijven. Alleen wanneer één taal voor circulair bouwen wordt gebruikt, kan Het Nieuwe Normaal écht het nieuwe normaal worden in de sector.
Het manifest van Het Nieuwe Normaal is hier openbaar in te zien en door alle partijen in de bouw voor te tekenen.
Over Het Nieuwe Normaal 1.0: de nieuwe standaard voor circulair bouwen
Het raamwerk van Het Nieuwe Normaal is tot stand gekomen op basis van de data van meer dan 500 projecten. Deze projecten zijn geëvalueerd aan de hand van de vaste ‘Het Nieuwe Normaal-evaluatie’ of komen uit andere databases die verbonden zijn. Met de opgedane kennis en ervaring is een raamwerk ontstaan met indicatoren voor circulair bouwen en een validatiemethode die beschrijft hoe op iedere indicator te scoren.
Sinds de start in 2019 is ieder jaar de voortgang openbaargemaakt. De tussentijdse feedback en nieuwe samenwerkingspartners hebben de standaard nog verder verrijkt. Denk aan partnerschappen met de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen, Lenteakkoord 2.0, G40, Netwerk Conceptueel bouwen en De Groene Huisvesters.
Officiële Het Nieuwe Normaal-bureaus zijn op moment van publicatie Copper8, Alba Concepts, Metabolic, Witteveen+Bos, Buro BOOT, Arcadis, Volantis, Draaijer & Partners, Merosch, Brink, Antea Group, C-creators, Royal HaskoningDHV, Flux Partners, Meijs Ingenieurs en W/E Adviseurs.