Om tot een betere inzameling en recycling van koffiebekers te komen, starten de brandowners Selecta, McDonald’s en NS Stations vandaag samen met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) het platform CIRCUP. Zij gaan op zoek naar een antwoord op de vraag of de wegwerpbeker, die in theorie recyclebaar is, ook daadwerkelijk kan worden gerecycled. Andere bedrijven die in grote hoeveelheden papieren drinkbekers afzetten, worden opgeroepen om zich bij het platform aan te sluiten.
CIRCUP staat voor de Circulaire Inzameling en Recycling van papieren Cups en overige Papierlaminaatverpakkingen. De oprichting van het platform vloeit voort uit een recent onderzoek van het KIDV naar de inzameling, sortering en recycling van koffiebekers. Hierin werden de mogelijke recyclingroutes en toepassingsmogelijkheden voor papieren drinkbekers in kaart gebracht. Hoofdconclusie van het onderzoek was dat de vezels van gebruikte papieren drinkbekers als grondstof kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals hygiënepapier en karton. Een belangrijke voorwaarde hiervoor zijn homogene en schone stromen, net zoals volume en continuïteit.
Papieren wegwerpdrinkbekers behoren tot de zogeheten papierlaminaatverpakkingen voor drink- en etenswaren. Deze verpakkingen zijn gebaseerd op papiervezels met een functionele coating, vaak van kunststof. Jaarlijks komt zo’n 20.000 ton van dit soort bekers op de Nederlandse markt. Eenmaal bij het afval wordt naar schatting ruim 90 procent van de bekers verbrand.
Programma CIRCUP
Selecta, McDonald’s en NS Stations willen samen met het KIDV de resultaten en impact van het onderzoek borgen én collectief vervolgacties oppakken, zoals verder onderzoek in de keten uitvoeren. De initiators verzorgen zelf de financiering hiervan. Recyclingbedrijf Renewi heeft zich als eerste partner aangesloten. CIRCUP roept alle bedrijven op die papieren wegwerp drinkbekers in groten getale op de markt brengen om zich aan te sluiten bij het collectief. Dit zijn kantoren, instellingen en overheden en hun cateringbedrijven, evenals fast-service restaurants die hun dranken aanbieden in papieren drinkbekers. Als meer bedrijven zich aansluiten bij CIRCUP kan de hoeveelheid ingezamelde drinkbekers omhoog. Daarnaast staan de volgende acties op de agenda:
- Verhoging van de kwaliteit van de bekers die bij recyclers worden aangeboden. Het is van belang dat de bekers ‘schoon’ zijn, zonder vervuiling zoals theezakjes, plastics en etensresten.
- Zorgdragen voor homogeniteit in de toegepaste vezeltypes (bruin vs. wit vezel) en de coating.
- Onderzoek naar de hoogwaardigheid van mogelijke toepassingen zoals hygiënepapier, (golf)kartontoepassingen of bouwmaterialen en de milieu-impact hiervan.
- Onderzoek naar mogelijke verwerking en toepassingen van overige papierlaminaatverpakkingen, zoals drankpakken, in bedrijfsrestafval van bedrijven en instellingen.
- Uitvoeren van sorteerproeven om de yield en zuiverheid van de gesorteerde bekers (en andere waardevolle stromen) uit restaurant-afval te verbeteren.
- Onderzoek naar de grondstoffen en recyclingeigenschappen van zogenoemde dispersiecoatings, die in toenemende mate op de markt komen en waarover claims worden gemaakt die afwijken van de ervaringen van recyclers.
Onderzoek naar financieringsmogelijkheden van de verwerking van papierlaminaatverpakkingen in consumentenafval en in bedrijfsafval. Op dit moment is niet toegestaan dat deze verpakkingen via de oud-papierbak bij een recycler terecht te komen, noch via de PMD-afdankroute.