Registratie van gebouwen in Madaster biedt gebouweigenaren via materialenpaspoorten veelomvattende informatie over de materialen die zijn gebruikt. Informatie over de kwaliteit en herkomst, de locatie en de financiële en circulaire waarde. Dankzij de samenwerking met Circular IQ kunnen circulariteitsdata geautomatiseerd worden opgehaald bij leveranciers en geïntegreerd in het materialenpaspoort. Hierdoor ontstaat een completer beeld van de circulariteit van een gebouw. Hergebruik van materialen wordt eenvoudiger, slim ontwerpen gestimuleerd en afval geëlimineerd.
Madaster is het kadaster voor materialen. Grondstoffen zijn schaars en moeten om die reden goed worden gedocumenteerd zodat zij ongelimiteerd beschikbaar blijven. Registratie in het Madaster platform geeft materialen een identiteit waardoor ze nooit meer in de anonimiteit als afval kunnen verdwijnen. Vanuit Madaster kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat materiële, circulaire en financiële informatie over de gebruikte materialen. Dit maakt hergebruik bij verbouwingen of terugwinnen van materialen eenvoudiger. Een gebouw wordt zo een gedocumenteerde ‘opslagplaats’ voor materialen.
Circular IQ maakt het via haar platform mogelijk om informatie over de mate van circulariteit van producten en materialen gestructureerd op te halen bij leveranciers en te delen met Madaster. Zo wordt de dataset op Madaster verrijkt en kunnen nog completere materialenpaspoorten worden gegenereerd. Eigenaren en beheerders van vastgoed objecten krijgen hierdoor een accuraat beeld van de circulaire kenmerken van hun gebouw(en). Daarnaast krijgen opdrachtgevers en bouwers de gelegenheid om objectief de circulariteit te beoordelen van materialen en producten die zij wensen toe te passen. Iedereen kan direct aan de slag met de circulaire economie.
“Er is een wereld te winnen in het digitaliseren en beter managen van duurzaamheidsdata. Zowel Circular IQ als Madaster spelen daarop in en stimuleren klanten en gebruikers om hun koopkracht te gebruiken om duurzaamheidsdoelen te realiseren. Ik ben blij en trots dat we nu ook samen een propositie hebben ontwikkeld om koplopers in de bouw te supporten.”– Roy Vercoulen, CEO Circular IQ