De circulaire droom van alumni Wageningen Universiteit Bart van Gorcum (28) en Floris van Willigen (26) is werkelijkheid geworden. Sinds enige tijd runnen zij Circular Dreams, een circulaire startup met één duidelijk doel: zoveel mogelijk impact maken door bestaand bedtextiel zolang mogelijk in de keten te houden en te werken aan een circulaire keten zonder afval in plaats van het huidige lineaire systeem. Niet nieuw produceren maar hergebruiken vanuit het credo ‘Beter dan nieuw’.
Na een duurzaamheidsonderzoek gelieerd aan de Wageningen Universiteit, liggen de jongens ’s nachts wakker van de cijfers omtrent textielverspilling. Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland per jaar 305.1 miljoen textiel wordt weggegooid, dit is ongeveer 17.7 kilo textielafval per persoon. Dit is vaak nog goede kwaliteit textiel maar belandt op de textiel afvalberg die wereldwijd elk jaar toeneemt, tegelijkertijd is de hoeveelheid bedtextiel in Nederland de afgelopen 5 jaar met 20% toegenomen.
Daarnaast is het waterverbruik voor de productie van een één persoonsdekbed 15.000 liter water en voor een tweepersoonsdekbed 20.000 tot 30.000 liter water, dat is 20 jaar lang elke dag een glas water drinken en gelijk aan zo’n 500 douches. De waterschaarste in productie landen is een groot probleem en leidt tot een grondstoffen tekort. Dit heeft grote impact op het klimaat terwijl ondertussen de textiel productie wereldwijd stijgt met 20% én blijkt dat alleen al in Nederland 50 miljoen ongebruikt bedtextiel bij mensen thuis in de kast ligt. Dat moet anders. ‘We maken ons zorgen om de huidige overconsumptie en de enorme impact op het milieu. ‘Wij willen van circulair consumeren het nieuwe normaal maken’.
Het concept is op zich vrij simpel, de werkwijze vraagt echter om een enorme investering in manuren, kennis en handling. Circular Dreams neemt gebruikte retourstromen aan van hoogwaardig kwaliteit bedtextiel merken (o.a. Beddinghouse, Rivièra Maison, Pip Studio, Kardol, vtwonen) en haalt gebruikte overtrekken van de consument terug, dit kan ook van de HEMA of IKEA zijn. Om diverse redenen retourneren consumenten hun aankopen, vaak is het product maar één keer gebruikt. Deze producten zijn nog als nieuw, maar kunnen niet meer als nieuw verkocht worden. Circular Dreams verzameld al het textiel, checkt het textiel op klachten, repareert eventuele weeffoutjes, laat het professioneel wassen in een hotelwasserij, herverpakt het product in een duurzame box en verkoopt het textiel online in 3 categorieën: Used Returns (1) overtrekken nog zo goed als nieuw, Vintage (2), tweedehands beddengoed en Imperfectly Perfect (3) producten van goede kwaliteit met een kleine afwijking.
‘Het lineaire systeem móet worden omgevormd tot een circulaire economie zonder afval’, aldus de jongens. Het is belangrijk dat er hoogwaardig kwaliteit textiel geproduceerd wordt. Hoge kwaliteit heeft een langere levensduur en kan beter gerecycled worden. Levensduur is de ultieme vorm van duurzaamheid. Pas als de kwaliteit echt ‘op’ is, wordt het gerecycled. Circular Dreams zet volop in op behoud in de keten (levensduur) en recycling, momenteel wordt slechts 1% van al het ingezamelde textiel omgezet in bruikbaar nieuw textiel. Van vezel-tot-vezel recycling is een technisch complex proces. Daarom is het zo belangrijk om textiel zo lang mogelijk in de keten te houden.
‘Better Than New’ is waar Circular Dreams in gelooft. ‘Better Than New’ draait om een economisch model waarbij er geen verspilling meer is. Producten worden ofwel gedeeld, gerepareerd, gerecycled of hergebruikt. Om impact te maken én duurzaam beddengoed betaalbaar te maken. Dat is nog een ander belangrijk aspect, aan nieuw duurzaam geproduceerd bedtextiel hangt vaak een hoog prijskaartje. ‘Wij willen duurzaam beddengoed toegankelijk maken voor iedereen’. Daarom werken de jongens elke dag met passie om hun credo waar te maken en tweedehands dekbedovertrekken het nieuwe normaal te maken. Goed voor onze portemonnee en voor onze aarde.
Foto: Co-founders Floris van Willigen (boven) en Bart van Gorcum