Chocolatemakers mag zichzelf een jaar lang de meest duurzame MKB’er van Amsterdam noemen. Het bedrijf uit stadsdeel Noord ontving op maandagavond 27 oktober de DAM Prijs wisselbokaal. Dat gebeurde tijdens de finale van de DAM Prijs in Pakhuis de Zwijger. 

dam2014_2De DAM Prijs bestaat uit een wisselbokaal, € 7000, een advertentiepakket bij het Parool en een exclusieve uitnodiging om de Beursvloer van de AEX te openen middels de speciale Gongceremonie voor de DAM Prijs-winnaars. 

Pitch

Aan de DAM Prijs namen 95 ondernemingen uit het MKB mee. Op de finaleavond in Pakhuis de Zwijger waren nog zes stadsdeelwinnaars over. Zij presenteerden zich in een vier minuten durende pitch aan een jury, die bestond uit Hester van Dijk, Maurits Groen en Jan Douwe Kroeske. Ook het Amsterdamse publiek kon een stem uitbrengen. 

Zeilschip de Tres Hombres

De gecombineerde uitslag van de publieksstemming (40%) en de jury uitslag (60%) zorgde ervoor dat de Chocolatemakers uit stadsdeel Noord de uiteindelijke winnaar van de DAM Prijs 2014 is geworden. De jury schreef in het juryrapport: “Wat een sympathiek stel mannen bij elkaar. Net zo lang zoeken tot ze de 100 procent duurzame reep bij elkaar hebben bedacht. Van het gebruik van oude chocolade-maak-apparaten, tot het vervoer van de bonen met zeilschip de Tres Hombres. De repen zijn in de stad zeer zichtbaar, bij elk lekker koffietentje liggen ze vooraan. En elke reep heeft een eigen goed verhaal”.

Ambities

De jury toonde zich na de pitch van Enver Loke verrast over de ambities van Chocolatemakers. Ze prees de plannen voor opschaling op locatie in de productielanden zelf, want deze creëert volgens de jury meerwaarde op de juiste plek.

Voorbeeldondernemers

De volgende zes stadsdeelwinnaars waren genomineerd voor de DAM Prijs 2014:

  • Bettina Bakt                                   (winnaar stadsdeel Zuid)
  • Chocolatemakers                           (winnaar stadsdeel Noord)
  • De Groene Paal                             (winnaar stadsdeel Centrum)
  • Eco-logisch                                   (winnaar stadsdeel West)
  • Goodbrandz                                  (winnaar stadsdeel Nieuw-West)
  • RAU                                              (winnaar stadsdeel Oost)

 

Alle zes de stadsdeelwinnaars zijn een voorbeeld voor andere MKB ondernemers. Volgens de voorzitter van de jury spelen ondernemers in Nederland een cruciale rol als het gaat om verduurzaming. Van Dijk: “Ondernemers gaan mee met de ontwikkelingen, met alle uitdagingen van dien. Maar ook met alle kansen! Want duurzaamheid is natuurlijk ook een prachtig verdienmodel.”

Wat is de DAM Prijs

De DAM Prijs is dé ondernemersprijs voor Duurzame Amsterdammers in het MKB. Met de DAM Prijs willen de stadsdelen van Amsterdam duurzaam ondernemen zichtbaar maken en belonen. Duurzaam ondernemen betekent hier: ondernemen met hart voor mens, milieu en economie (People, Planet en Profit).

De DAM Prijs 2014 is een groot succes met 95 deelnemers, 18 genomineerden, 6 stadsdeelwinnaars, 1 DAM Prijs winnaar, 10 netwerkpartners, betrokken en deskundige juryleden. Veel aandacht was er in de media via mediapartner Het Parool en AmsterdamFM. De publieksstemming heeft maar liefst 3.538 stemmen opgeleverd.

Royal HaskoningDHV ondersteunde de organisatie.