Enkele van de grootste chocoladefabrikanten ter wereld, waaronder Barry Callebaut en Mars, vragen bij de Europese Unie om duidelijkere regelgeving rond mensenrechten en bosbeheer voor de cacaosector. De EU is veruit de grootste importeur en consument van cacao ter wereld.
De oproep komt er onder meer nadat een rapport uit 2018 erop heeft gewezen dat de consumptie van cacao een van de belangrijkste redenen is van ontbossing. Tussen 1988 en 2008 zou er door de cacaosector een gebied ter grootte van België ontbost zijn.
Andere problemen zijn volgens de studie het aanhoudende gebruik van kinderarbeid en de slechte arbeidsomstandigheden en lage lonen voor cacaoboeren en hun families.
Grootste cacaoconsument
Omdat Europa veruit de grootste invoerder en consument van ruwe cacao is, vinden chocoladefabrikanten Barry Callebaut AG, Mars Wrigley en Mondelēz International dat de EU meer verantwoordelijkheid moet nemen. Samen met pleitbezorgers voor betere regelgeving van de cacaosector Voice, Rainforest Alliance en Fairtrade doen ze een oproep om meer rekening te houden met mensenrechten en milieuvereisten in de wereldwijde toeleveringsketen voor cacao.
Ze willen dat de Guiding Principles on Business and Human Rights (UNGP’s) van de Verenigde Naties hiertoe de richtlijn vormen.
In de verklaring staat onder meer te lezen dat “de EU een grote verantwoordelijkheid heeft om erop toe te zien dat de cacao die op de Europese markt komt, de eindconsument niet medeverantwoordelijk maakt voor kinderarbeid en ontbossing.”
Multinationals vragende partij
Volgens Europees parlementslid Heidi Anneli (De Groenen) is “het momentum daar om de hele toeleveringsketen te herbekijken nu zelfs de grote fabrikanten erkennen dat de bestaande regelgeving niet volstaat.”
Antoine Fountain, de directeur van Voice, een netwerk van organisaties die naar duurzame cacaoproductie streven, is erg tevreden dat de multinationals erkennen dat er nood is aan betere regelgeving. Hij hoopt dat “de Europese Commissie dit binnen uiterlijk honderd dagen zal hebben opgepikt.”
In een reactie laat ook Julia Christian van Fern, een ngo die opkomt voor beter bosbeheer, weten dat het veel lof verdient dat bedrijven zelf initiatief vragen voor striktere regelgeving. “Bedrijven zijn erom bekend dat ze eerder wetgeving rond hun activiteiten tegengaan dan ze die promoten”, zegt ze. “Dit is dus echt een keerpunt.”
De meeste cacao wordt ingevoerd vanuit twee landen: Ivoorkust (40 procent) en Ghana (20 procent). De meeste boeren in deze landen leven onder de armoedegrens.