Tijdens het gisteren gehouden 60-jarig jubileumcongres van Lejeune Association Management in Madurodam, heeft Koninklijke CBM de prestigieuze Mans Lejeune Award 2024 in ontvangst mogen nemen. Juryvoorzitter en voormalig winnaar Wijnand Jongen, van Thuiswinkel.org, reikte de award uit aan een trotse Kees Hoogendijk, directeur van CBM. Naast CBM waren ook Coöperatie OpenWaste en de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsdiensten (NVRD) finalist. Van de overige 14 genomineerden was er voor de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) een bijzondere vermelding.
De Koninklijke CBM, vertegenwoordiger van de meubel- en interieurbouwindustrie, won de award dankzij hun sterke inzet voor de transitie naar een circulaire economie. CBM zette in 2018, samen met matrasfabrikanten en recyclebedrijven de stichting ‘Matras Recycling Nederland’ op. Dat heeft inmiddels geleid tot een recyclegraad van matrassen van 50%. De stichting werd in 2022 ‘algemeen verbindend’ verklaard door het ministerie van I&W. Ook initieerde CBM ‘WoodLoop’, een project om houtresten uit de meubelproductie bij MKB-bedrijven te hergebruiken. De portal en het logistieke systeem dat deze initiatieven ondersteunt is overdraagbaar naar andere materiaalstromen, branches en landen.
Jurycommentaar (Michel Scholte): “Koninklijke CBM laat zien hoe samenwerking in de sector enorme meerwaarde kan opleveren die zonder hun inzet niet zou zijn bereikt. Hun initiatieven zijn schaalbaar en inspireren andere sectoren om ook duurzaamheid centraal te stellen. Door het ondersteunen van koplopers en het verkrijgen van de UPV-status heeft de vereniging het speelveld voor matrasrecycling veranderd en is de uitdaging voor collectieve verduurzaming doorbroken.”
De Mans Lejeune Award, vernoemd naar de oprichter van Lejeune Association Management is meer dan een prijs; het is een erkenning van innovatieve samenwerking en duurzame ontwikkeling binnen de sector. Dit jaar was de focus op brancheorganisaties en beroepsorganisaties met een ondernemende achterban die een voortrekkersrol hebben gespeeld in verduurzaming. Aangedreven door de EU Green Deal en de toenemende roep om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
Brancheverenigingen vervullen een cruciale rol in het verduurzamingsproces door als platform te fungeren voor bedrijven die samen stappen willen zetten. Terwijl de overheid zich buigt over duurzame doelen zoals de ambitie om Nederland in 2050 volledig circulair te maken, laten brancheorganisaties zien dat samenwerking binnen de sector een krachtige manier is om daadwerkelijk impact te realiseren. De organisaties nemen collectief de verantwoordelijkheid en samen de voortrekkersrol in duurzaamheid.
Gezien de huidige politieke patstelling, waarin snelle vooruitgang op het gebied van duurzaamheid moeilijk lijkt, bieden branche- en beroepsorganisaties juist de continuïteit die nodig is om duurzame initiatieven voort te zetten. Ze spelen een leidende rol in de verduurzaming van de sectoren waarin zij opereren en laten zien hoe gezamenlijke inspanningen de noodzakelijke transitie kunnen versnellen.
Naast de uitreiking van de Mans Lejeune Award 2024 gaf Prof. Jan Rotmans, expert op het gebied van duurzaamheid en transities, een inspirerende blik op de rol van branche- en beroepsorganisaties in pre-competitieve samenwerking en verandering. Aansluitend gaven experts break-outsessies met actuele thema’s als AI, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), collectieve CO2-reductie, toekomstgerichte strategie en collectieve innovatie.