In de passagiersterminal aan het Amsterdamse IJ gaat het op zaterdag 3 maart over het gebrek aan rechten van Chinese werknemers, het niet altijd frisse optreden van de Chinese staatsvakbond, en een positieve rol voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De conferentie ‘Made in China’ wordt geopend door FNV-voorzitter Agnes Jongerius en voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. Dit is meteen opmaat naar een debat over vakbondsrechten in China met dissident Han Dong Fang. Jongerius en Van der Kolk bezochten hem eind vorig jaar in Hong Kong tijdens hun Chinareis. Op de conferentie worden zo’n vierhonderd deelnemers verwacht van binnen en buiten de vakbeweging.

Multi’s
Een belangrijk debat in de middag is de discussie over maatschappelijk verantwoord ondernemen en de rol van het Nederlandse bedrijfsleven.

Nederlandse multinationals zoals Philips, Akzo, Unilever en Heineken opereren over het algemeen heel netjes in China als het om hun eigen fabrieken gaat. Maar tegelijkertijd doen ze mee aan de lobby van het internationale bedrijfsleven, om betere wettelijke bescherming voor Chinese werknemers tegen te houden.

Deelnemers aan het debat zijn Henk van der Kolk (FNV Bondgenoten), Han Bekke, directeur Modint (ondernemersorganisatie voor mode, interieur, tapijt en textiel), Winand Quadvlieg (VNO-NCW) en Kenneth Davies, topeconoom van de OESO.

Kenneth Davies zal meer vertellen over zijn opmerkelijk contacten met de Chinese overheid. Die heeft de OESO gevraagd om hulp bij het opzetten van een systeem van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor Chinese bedrijven.

Alexander Rinnooy Kan (SER) en Agnes Jongerius (FNV) gaan in op de gevolgen van het Chinese mirakel voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. De Nederlandse ambassadeur Dirk-Jan van den Berg geeft een toelichting op de inzet van Nederland voor de Chinese werknemers.

Workshops
Een kleine twintig workshops behandelen verschillende aspecten van de Chinese boom. In twee workshops staan de ervaringen centraal van een aantal Chinese werknemers die voor de conferentie zijn overgevlogen. Ze gaan over stoflongen bij diamantbewerkers en cadmiumvergiftiging in een batterijfabriek.

Andere workshops:

Kinderarbeid
Olympische spelen 2008
China en internet
Kleding uit China
Computers en telefoons uit China
China in Afrika
Uitbesteding van werk uit Nederland naar China.
Tijdens ‘Made in China’ worden twee documentaires vertoond: Decent factory, en China blue. Ook zijn er workshops met schrijver en NRC-journalist Roel Janssen (auteur van ‘Karaktermoord’) en Volkskrant-correspondent Hans Moleman.

Made in China. Zaterdag 3 maart van 10.00 – 17.00 uur. Passenger Terminal Amsterdam, Piet Heinkade 27, 1019 BR Amsterdam.