Dankzij subsidie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lanceerde Bionext gisteren, 31 mei, de website biologisch-keurmerk.nl speciaal voor consumenten. Op de website is uitgebreide en betrouwbare informatie te vinden over het biologische keurmerk en biologische voeding. Vragen als “Wat houdt het keurmerk in”, “Hoe is de controle op het keurmerk geregeld” en “Hoe zit het met dierenwelzijn en biologisch” komen uitgebreid aan bod. Daarnaast geeft de website een goed beeld van de impact en wordt er per thema uitgebreid ingegaan op de waarde van biologisch. Ook is er een toolkit voor ondernemers beschikbaar die kan helpen met de boodschap van biologisch over te brengen op de consument.
Waarom deze website?
De EU heeft een forse ambitie ten aanzien van biologische landbouwareaal: 25% in 2030. Voor Nederland is dat een enorme uitdaging, op dit moment is het zo’n 4%. Groei kan worden bereikt door omschakelen van regulier naar biologisch en uitbreiding bij bestaande biologische boeren. Deze groei kan alleen worden bereikt als de markt en het koopgedrag van consumenten mee veranderd. Om hierin te ondersteunen is de website over het biologisch keurmerk gelanceerd.
Voor 53% Nederlanders is het onduidelijk wat een duurzame keuze is
De interesse van de Nederlandse consument voor duurzame biologische voeding groeit. Maar er is nog veel onduidelijkheid over wat als duurzame biologische voeding wordt gezien. De consument is onvoldoende bekend met het biologisch keurmerk en weten vaak niet wat de basisprincipes en de meerwaarde hiervan zijn. Er is dus duidelijk behoefte aan een platform die heldere betrouwbare informatie over het biologische keurmerk geeft.
Ondanks dat keurmerken behulpzaam zijn in de keuze voor duurzame voedingsmiddelen, is het voor 53% van de Nederlanders onduidelijk wat een duurzamere keuze is, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research (maart, 2023). Ook vindt 79% van de Nederlanders het lastig om te beoordelen welke labels of duurzaamheidskeurmerken te vertrouwen zijn. De website biologisch-keurmerk.nl moet consumenten gaan helpen met informatie over wat biologisch inhoudt en waar het biologische keurmerk voor staat. Het onderzoek toont tevens aan dat Nederlanders gemotiveerd zijn om duurzamer te leven: 58% van de Nederlanders wil meer duurzamere voeding kopen en 60% heeft het gevoel impact te maken door duurzame keuzes te maken tijdens het boodschappen doen.
Keurmerken die milieu, ethische of biologische standaarden garanderen, helpen de meerderheid (59%) bij het maken van een duurzame keuze, zo blijkt uit onderzoek van I&O research (2023). Meer dan de helft (60%) heeft het gevoel dat ze impact hebben op duurzaamheid door het maken van een duurzame keuze in de supermarkt. Toch vindt drie kwart van de Nederlanders (76%) het lastig om te beoordelen welke keurmerken te vertrouwen zijn. Het Beter Leven keurmerk is het meest bekend onder Nederlanders (96%), de helft van de Nederlanders (54%) is bekend met het Europees biologisch keurmerk.
De interesse van de Nederlandse consument voor biologische voeding groeit, hoewel de interpretatie wat duurzame biologische voeding is, sterk verschilt. 58% van de Nederlanders wil meer duurzamere voedingsmiddelen kopen dan ze nu doen. Driekwart (77%) zou vaker biologisch kopen wanneer het goedkoper zou zijn of wanneer er een biologische variant beschikbaar is (35%). Voor een kwart van de consumenten (26%) is niet duidelijk wat de voordelen van biologische voedingsmiddelen zijn. Zij zouden vaker biologisch kopen als de voordelen duidelijker zijn. Nederlanders vinden diervriendelijkheid (84%) en een bijdrage aan een gezonde bodem (79%) de belangrijkste zaken bij het kopen van duurzamere voedingsmiddelen.
Europees biologisch keurmerk: een topkeurmerk
Alle biologische producten die in de Europese Unie worden geproduceerd moeten verplicht worden voorzien van het Europees biologisch keurmerk. Op die manier is het duidelijk dat het product voldoet aan de strikte wettelijke eisen voor de biologische productie. Biologisch is namelijk een wettelijke beschermde term, die valt onder Europese wetgeving. Het Europees biologisch is door de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu centraal beoordeeld als topkeurmerk, vanwege de hoogste eisen op controle, transparantie en duurzaamheid.