Woensdag 4 december 2024 vond op de Hogeschool Utrecht een mijlpaalevenement plaats. Building Balance, OnderhoudNL en maar liefst 82 organisaties zetten een belangrijke stap in biobased verduurzamen. Zij hebben hun handtekening gezet onder de commitmentverklaring om biobased materialen structureel toe te gaan passen bij onderhoud en renovatie.

Supersnel van pilot naar opschaling

In juni van dit jaar presenteerden Marjet Rutten van Building Balance en Henk den Boer van OnderhoudNL bij de Hogeschool Utrecht de mogelijkheden van biobased verduurzamen in bestaande bouw. Met als boodschap: ga aan de slag, het ligt er al .

Zes maanden later leidt dit al tot 82 handtekeningen onder een commitmentverklaring.

Veel onderhoudsbedrijven willen en kunnen al, maar hebben meer opdrachten van woningcorporaties nodig om te kunnen opschalen. Met het commitment geven de betrokken onderhoudsbedrijven, woningcorporaties en leveranciers vertrouwen aan elkaar om van pilot naar uitvoering te gaan en ligt er tevens perspectief voor boeren.

Hectare hennep voor het beste biobased verduurzamingsproject

Onder enthousiaste begeleiding van dagvoorzitter en sociaal ingenieur Jetske Thielen kregen de ruim 350 aanwezigen op de Hogeschool Utrecht een kijkje in de mooie pilots die gedraaid worden. Met het handboek Biobased Verduurzamen van Bestaande Bouw in de hand, dat we eerder lanceerden, vroegen we de aanwezige organisaties naar hun plannen voor deze toepassingen. Van de 17 inzendingen werd het project van Walther Dingemans van VDZ-projecten door de zaal gekozen als meest kansrijke project. Hij wint er een hectare biobased-materiaal naar keuze mee, van boer Peter Voormeeren. Andere prijzen waren er voor Prefab Isolatie, de samenwerking van Orly & Endevoets en ROEF en voor Circulair Friesland.

Van pilots naar ‘grotemenseneuro’s’

De urgentie van verduurzamen zit in wat we achterlaten voor volgende generaties. Dat maakten de drie Jonge Verduurzamers Anne-Sophie Koeleman, Steffie Jansen en Bram van Hoof duidelijk aan de zaal. Volgens hen is een goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven een absolute noodzaak. Maar ook het samenwerken tussen verschillende generaties binnen de organisatie en de rest van de keten. De jonge professionals benadrukten dat we daarvoor snel van pilots naar grotemenseneuro’s moeten gaan.

De Jonge Verduurzamers is een initiatief van OnderhoudNL om jonge generaties binnen het vastgoedonderhoud met elkaar te verbinden.

Foto: de 17 inzendingen voor het beste biobased verduurzamingsproject 2025