De ondernemers DuracarProduction NL BV (Apeldoorn), Compoform (Apeldoorn), E-Pal Tech (Malden) en Saxion Hogeschool (Enschedé) werken aan een 100% circulair Last Mile Elektrisch Voertuig (LEV). Onder meer met extra accu-capaciteit voor een groter bereik, betere prestaties en het aandrijven van koelaggregaten en aansluiten van gemeentelijke werktuigen. Voor het verder ontwikkelen van de Circulev ontvangen zij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in Oost -Nederland (EFRO Oost).
Hoe mooi zou het zijn als een prachtig circulair voertuig elektrisch rijdt en overtollige energie terug kan leveren. Met deze subsidie kunnen de ondernemers nieuwe stappen zetten in het verder ontwikkelen van hun idee. Met als uiteindelijk doel om tot een product te komen dat de markt op kan”, aldus economie-gedeputeerde Helga Witjes.
Het consortium wil als eerste de markt op met een 100% circulair elektrisch voertuig voor de laatste etappe van goederenvervoer. Deze zogenaamde ‘Last Mile’ voertuigen spelen een rol bij logistiek en stedelijke mobiliteit. Ze zijn ideaal voor het vervoeren van grotere hoeveelheden goederen over korte afstanden in stedelijke gebieden en verminderen daarmee de verkeersdruk. Veel last mile voertuigen zijn elektrisch aangedreven, dat bijdraagt aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en luchtvervuiling.
Subsidie
Het consortium ontvangt hiervoor van Europa, Gelderland, Overijssel en het Rijk een totaal subsidiebedrag van € 683.733 de totale kosten bedragen € 1.507.089. De EFRO-bijdrage is een subsidie voor algemene innovatieprojecten. Die is bedoeld om tot nieuwe oplossingen, producten en toepassingen te komen, die bijdragen aan de (maatschappelijke) transities in Oost-Nederland. Innovaties zijn belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven, want leiden tot inkomen en banen en versterken daarmee de regionale economie. Daarnaast dragen innovaties bij aan oplossingen voor de grote opgaven van deze tijd.
Foto: DuracarProduction