De Belgische bibliotheekleverancier MedioEurope is op een missie naar plasticvrije bibliotheekboeken. Met het Sustainable Development Program gaan ze voor een duurzaamheidslabel van de Verenigde Naties. De afschrijvingsduur van een bibliotheekboek liep in de laatste jaren terug van twaalf jaar naar gemiddeld vijf jaar. Boeken rouleren sneller door, het is dus veel minder hard nodig dat al deze boeken in plastic worden gehesen.
Om dat befaamde Verenigde Naties label te bemachtigen gaat MedioEurope hard aan het werk. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties omvatten 17 doelen die gericht zijn op een betere wereld. De drie pijlers waar MedioEurope zich op richt zijn Verantwoorde Consumptie & Productie, Klimaatactie en Partnerschap Om Doelstellingen Te Bereiken. Om deze doelen te halen tekende MedioEurope in september een contract met VOKA, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen. Binnen drie jaar wensen zij samen deze doelstellingen te behalen.
Een gemiddelde bibliotheek in Vlaanderen van 18.000 inwoners koopt gemiddeld 1700 boeken per jaar in. Het plastificeren van deze boeken vraagt gemiddeld 11,5kg plastic. Dit plastic moet op den duur verwerkt worden en eindigt als afval. Nederlandse bibliotheken voor 150.000 inwoners hebben gemiddeld 1 ton aan plastic in de bibliotheek staan dat op den duur in het milieu terechtkomt. Gelukkig zijn er bibliotheken die een ander pad kiezen.
Onderdeel van het strijdplan van MedioEurope is de samenwerking met de Nederlandse bibliotheek Rivierenland. Deze bibliotheek kiest voor MedioEurope om klimaatbewust met hun boeken om te gaan. Daarnaast willen ze ook hun bezoekers prikkelen op dit gebied. Deze manier van boeken leveren heeft naast duurzaamheid ook andere voordelen. De boeken liggen sneller in de bibliotheek vanwege de kortere verwerkingstijd en het draagt bij aan een duurzamer transportbeleid. Hierdoor levert de bibliotheek meer service én maken ze hun lezers bewust.
De bibliotheek heeft tegenwoordig ook een belangrijke sociale functie in onze maatschappij. Bezoekers ontmoeten elkaar, ontdekken hun interesses en zijn ontvankelijk voor thema’s als duurzaamheid, een betere wereld en het opdoen van kennis. Bibliotheek Rivierenland speelt hierop in door samen te werken met MedioEurope voor een wereld met minder plastic en meer bewustzijn.