Vanaf 1 oktober wordt Bertrand van Ee de nieuwe CEO van Climate-KIC. Climate-KIC is het belangrijkste klimaatinnovatie-initiatief van de EU. Bertrand van Ee volgt Mary Ritter op, die deze functie sinds 2010 bekleedde. Van Ee wordt verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van Climate-KIC’s innovatienetwerk: een internationaal netwerk bestaande uit universiteiten, bedrijven en overheden. Gezamenlijk werken zij aan innovatieve oplossingen om de gevolgen van de verandering van ons klimaat het hoofd te kunnen bieden.
Onder Mary Ritter is het internationale netwerk in de afgelopen vier jaar uitgegroeid van 27 tot meer dan 230 partners. Daarnaast is Climate-KIC zelf uitgebreid met een locatie in Scandinavië. Een andere belangrijke ontwikkeling is de integratie van de innovatie-, ondernemings- en onderwijsactiviteiten. Alleen door deze integratie komt echte innovatie tot stand.
Deze brede basis helpt Van Ee om Climate-KIC interessanter te maken voor bedrijven, academici en overheden. Het zijn juist deze organisaties die actief bijdragen aan het business model van Climate-KIC.
Van Ee legt uit: “Klimaatverandering blijft een van de grootste uitdagingen voor de wereld. De publiek-private benadering en het innoverende karakter van Climate-KIC is uniek. Alleen door dit samen te brengen, kunnen we echt de gevolgen van klimaatverandering beheersen. Wat ook meespeelt is dat Europa een creatieve broedplaats voor dergelijke initiatieven is gebleken. Graag wil ik nog meer van deze creativiteit gebruikmaken om zo ook de noodzakelijke nieuwe technologieën te ontwikkelen.”
De vertrekkende CEO Mary Ritter licht dit toe: “In de afgelopen drie jaar heeft Climate-KIC zich ontwikkeld tot een van Europa’s voornaamste internationale netwerken voor klimaatverandering. Om nog meer impact te hebben, zijn wij continu op zoek naar mogelijkheden om ons netwerk uit te breiden. Onder leiding van Bertrand van Ee zal dit ook zeker gebeuren.”
Met Van Ee komt er een flinke hoeveelheid commerciële en technische expertise naar Climate-KIC. Tot eind 2013 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Royal HaskoningDHV, een onafhankelijk internationaal advies- en ingenieursbureau met Amersfoort als hoofdkantoor. Het bedrijf heeft 6500 medewerkers en 100 kantoren in 35 landen. Hij was sinds 2007 Algemeen Directeur van DHV. Ook is hij voorzitter van de Academy of Technology and Innovation (AcTI) en lid van de Engineering Academies, zowel in Europa (Euro-Case) als wereldwijd (CAETS). Voorafgaand aan zijn werk bij Royal HaskoningDHV en daarvoor bij DHV, bekleedde Van Ee 21 jaar lang diverse functies bij Fluor, een internationaal ingenieurs- en bouwbedrijf met hoofdkantoor in de Verenigde Staten, en bereikte daar de top als vicepresident.
Van Ee stapt op het juiste moment in. De afgelopen maanden heeft Climate-KIC zich gemanifesteerd door het opzetten van vier nieuwe grote klimaatgerelateerde onderzoeksprojecten. Met deze projecten is een investering van 100 miljoen euro gemoeid. Ook kan Climate-KIC terugkijken op een zeer succesvolle zomer met de organisatie van het grootste klimaatverandering-opleidingsprogramma ooit. Maar liefst 300 ondernemende studenten uit heel Europa namen deel en kwamen met 50 nieuwe business ideeën.