Nederland is nog altijd een van de belangrijkste landen in Europa als het gaat om internationale belastingontwijking. Dankzij allerlei regelingen blijft Nederland een belangrijke draaischijf, ook al zegt het kabinet steeds belastingontwijking aan te willen pakken. Dat concludeert het laatste Eurodad-rapport Survival of the Richest – Europe’s role in supporting an unjust global tax system 2016.

Meer geheime deals

Eurodad maakt het overzichtsrapport nu voor het vierde jaar op rij. Zeventien EU-lidstaten, en Noorwegen, worden onder de loep gelegd en met elkaar vergeleken. De belangrijkste conclusie is, dat het aantal geheime belastingdeals tussen landen en multinationals, zogenaamde sweetheart tax deals, niet afneemt, maar juist stijgt. Tussen 2013 en 2015 zelfs met 160%. Nederland staat in de Europese top 3 en sloot in 2015 maar liefst 236 van deze geheime deals. Alleen België en Luxemburg sloten er in Europa meer af.

Tove Maria Ryding, policy and advocacy manager bij Eurodad: “Het is verbazingwekkend en diep verontrustend dat het aantal geheime deals in Europa explodeert – alsof het LuxLeaks-schandaal nooit heeft plaatsgevonden. Bij LuxLeaks hebben we gezien dat klokkenluiders bedreigd worden met rechtszaken en gevangenis. Het feit dat er in Europa nu meer dan duizend sweetheart-deals bestaan met multinationals, baart ons zorgen.”

Kroonjuwelen

“Nederland is ook niet bereid om haar eigen ‘kroonjuwelen’ aan te pakken, zoals de deelnemingsvrijstelling.”, stelt onderzoeker Jasper van Teffelen van SOMO. “Ten opzichte van vorig jaar zijn er door de EU, onder Nederlands voorzitterschap, wel stappen in de goede richting gezet om belastingontwijking te bestrijden, maar Nederland heeft in eigen land bitter weinig gedaan om haar rol als facilitator van belastingontwijking aan te pakken”.