Bij het produceren van voedsel zijn er vaak restproducten die worden gezien als restafval. Steeds vaker wordt er gekeken of deze restproducten alsnog kunnen worden gebruikt voor andere toepassingen. Zo redt het Helmondse bedrijf BeefyGreen oesterzwamsteeltjes van de composthoop en heeft het bedrijf dankzij deze innovatieve ontwikkeling een Europese prijs in de wacht gesleept. Eigenaar Frank Nouwens vertelt meer over zijn bedrijf, en over hoe hij dankzij de RVO zelfs buiten onze landsgrenzen kon uitbreiden. Annemarie Destrée van de RVO vult aan hoe andere bedrijven eenzelfde pad naar internationalisering kunnen volgen.
Kunnen jullie wat meer vertellen over BeefyGreen en over hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld?
Frank: BeefyGreen is een bedrijf dat is ontstaan in een bestaande oesterzwamkwekerij. Wij zagen dat er niks werd gedaan met het restproduct – de steeltjes van de oesterzwammen – ondanks dat de steeltjes een eetbaar onderdeel van oesterzwammen zijn. We hebben toen verschillende recepturen onderzocht die geschikt konden zijn voor levering aan voedingsproducenten. Uit het onderzoek zijn verschillende recepturen tot stand gekomen die mooi aansloten bij de vraag van de voedingsproducenten en daar leveren wij nu dit restproduct aan, zodat zij dit kunnen verwerken en veganistische vleesvervangers en hybride vleesproducten aan kunnen bieden.
Door het groeiende aantal klanten en hun toenemende kwaliteitseisen is BeefyGreen verder ontwikkeld tot een zelfstandig bedrijf dat oesterzwammen verwerkt en levert, nu gevestigd op de Food Tech Brainport in Helmond.
Hoe is de samenwerking tussen BeefyGreen en de RVO ontstaan?
Frank: Op een netwerkevenement tijdens mijn stage in Georgië hoorde ik voor het eerst over de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) en over het Enterprise Europe Network. Ik was erg geïntrigeerd en vroeg me af of zij ook iets konden betekenen voor bedrijven in de food sector die graag willen internationaliseren.
Annemarie: Dit konden wij zeker. Aangezien ik aanspreekpunt ben voor Nederlandse voedingsbedrijven binnen ons programma, nam Frank telefonisch contact met mij op. Gelukkig kon de RVO en het Enterprise Europe Network BeefyGreen goed helpen met hun vragen en hun wens om internationaal actief te worden.
Kunnen jullie uitleggen hoe het Enterprise Europe Network BeefyGreen heeft geholpen?
Annemarie: Toen ze ons benaderden zocht BeefyGreen een voedingstechnoloog die kon helpen om de oesterzwamsteeltjes die zij ter beschikking hadden als restproduct om te zetten in bruikbare toepassingen. Vanwege de korte afstand tussen Helmond, waar BeefyGreen gevestigd is, en de Belgische grens, en vanwege het najagen van internationalisering wilden zij graag een Belgische voedingstechnoloog die unieke, gezonde, lekkere en duurzame producten kon ontwikkelen. Via ons netwerk en onze contacten konden we dit realiseren en kon BeefyGreen de volgende stap zetten in hun groei.
Op welke manier heeft Enterprise Europe Network de deuren naar andere Europese markten geopend voor BeefyGreen? Hoe heeft het netwerk geholpen om jullie te internationaliseren?
Annemarie: Toen BeefyGreen ons benaderde in hun zoektocht naar internationalisering konden wij via onze internationale database, een soort marktplaats voor bedrijven die een zakenpartner zoeken in het buitenland, de aanvraag voor de Vlaamse voedingstechnoloog uitzetten.
Frank: Door de samenwerking met de RVO en het EEN, en de aanvraag die zij in hun netwerk hebben gedaan, zijn wij in contact gekomen met een Vlaamse voedingstechnoloog die verschillende recepten heeft ontwikkeld voor BeefyGreen en ons bedrijf dus zeker naar een hoger niveau heeft getild! Daarnaast hebben we ook kennisgemaakt met een Vlaamse productiepartner die ons verder kan helpen in het proces van internationalisering en het betreden van andere markten.
BeefyGreen heeft de award voor ‘Stepping Ahead’ gewonnen, een award voor het bedrijf dat positieve resultaten heeft laten zien op het gebied van digitalisering, duurzaamheid of innovatie. Hoe laat jullie bedrijf dit zien?
Frank: BeefyGreen ontwikkelt en produceert halffabricaten om hiermee veganistische en hybride vleesproducten te bereiden. Veganistische vleesvervangers zijn al langer een duidelijk aanwezig product in de Nederlandse supermarkten, maar hybride vleesproducten zijn pas sinds kort in opkomst. Deze producten bevatten vlees, maar een substantieel deel van het product bestaat uit plantaardige ingrediënten. Zo is er zo min mogelijk smaakverschil met de producten die volledig uit vlees bestaan, maar er wordt wel minder vlees voor het product gebruikt.
Op wat voor manier hopen jullie dat BeefyGreen producten bijdragen aan een duurzamere wereld?
Frank: Onze producten zijn gemaakt van een reststroom en van producten die anders eventueel vernietigd zouden worden, namelijk de oesterzwamsteeltjes. Dankzij de ontwikkeling van de recepturen voor oesterzwamsteeltjes voorkomen we vernietiging van een gecultiveerd plantaardig product, en zetten we het ook nog eens in voor een wereld waarin men minder vlees eet! We ontwikkelen en vermarkten de oesterzwamsteeltjes en maken er hybride vleesproducten en smakelijke veganistische producten van, hierdoor kan de consument gemakkelijker de keuze maken om minder dierlijke producten te eten.
Hiermee hopen we te bereiken dat de consument steeds vaker zal kiezen voor vleesvervangers en duurzamere alternatieven, dat minder vlees eten toegankelijker en makkelijker wordt voor iedereen, en dat meer mensen deze stap naar duurzaamheid kunnen zetten.
Hoe ziet de toekomst van BeefyGreen eruit, en wat is jullie ambitie?
Frank: Wij zouden ons heel graag verder willen ontwikkelen als verwerker, en onze eigen verwerkingsmogelijkheid krijgen. Daarnaast willen we ons ook verder internationaliseren en onze duurzame en lekkere hybride producten in meer landen op de kaart zetten!
Wat zouden jullie andere duurzame bedrijven adviseren die net als jullie verder uit willen breiden in Europa?
Frank: Ik zou zeggen, maak een duidelijk plan en weet wat je wilt bereiken. Daarna kan je contact leggen met organisaties zoals de RVO en het EEN om in contact te komen met internationale partners die je verder kunnen helpen, en om je te adviseren in de volgende stappen.
Wat doet de RVO om duurzame bedrijven die willen uitbreiden te ondersteunen?
Annemarie: De RVO biedt ondersteuning aan duurzame bedrijven op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld als bedrijven financiële ondersteuning nodig hebben om hun plannen uit te werken, als ze willen groeien, of als ze juist duurzamer en meer circulair willen ondernemen, dan kunnen ze op onze website de subsidie- en financieringswijzer raadplegen. Hier kunnen bedrijven informatie invullen over wie ze zijn en wat ze zoeken, en krijgen zij een overzicht met regelingen op maat. Daarnaast kunnen bedrijven ook altijd contact met ons opnemen, net zoals Frank destijds heeft gedaan voor BeefyGreen, en dan kijken we graag samen naar de mogelijkheden!