De regio Kempen start met een baanbrekend initiatief om bedrijventerreinen met elkaar te koppelen voor het beheren, delen en verkopen van stroom. Het project, genaamd Energy Federation Brabant, ontvangt een subsidie van 881.837,28 Euro via het Europese EFRO-programma OPZuid 2021-2027, dat gericht is op transitie gedreven innovatie. Het project van de “Kempen Energy Hub” is begroot op 2.094.643,72 Euro aan totaalkosten. Deze pilot biedt een oplossing voor de netcongestie op het regionale energienetwerk.
In de regio Kempen is sprake van congestie op het energienetwerk. Dit heeft negatieve consequenties voor het vestigings- en ondernemersklimaat. De problematiek heeft ervoor gezorgd dat een aantal partijen uit de regio een oplossing heeft bedacht waarmee het energienetwerk ontlast kan worden en beter benut wordt. Energy Federation Brabant introduceert een samenwerkingsinitiatief tussen verschillende bedrijventerreinen. Hierdoor kan een verhoogd elektrisch afnamevermogen worden gerealiseerd, wat de vestiging van nieuwe bedrijven mogelijk maakt en uitbreiding van bestaande bedrijven ondersteunt. Alius, groothandel en expert in energie en warmte, is samen met het Kempisch OndernemersPlatform (KOP) en Energy Freedom initiatiefnemer van Energy Federation Brabant. Verder hebben Customized Energy Systems en Avans Hogeschool Breda ook bijgedragen aan de ontwikkeling van dit energiemodel.
Nieuwe wetgeving vereist
Energy Federation Brabant is een geheel nieuwe manier van energiebeheer, -deling en -verkoop tussen bedrijven, met een focus op duurzaamheid en efficiëntie. Netbeheerder Enexis zorgt voor het onderhoud van het net en houdt alles binnen veilige waardes. De bedrijven beheren de energie onderling via cloudbased energyhubs en de plaatsing van grootschalige elektrische opslagsystemen op de bedrijventerreinen. Dit omvat ook zonnepanelen, windenergie en regelbare EV-laadpleinen.
Door de implementatie van een zogeheten digitale backbone worden verschillende systemen en infrastructuren verbonden, wat een naadloze uitwisseling van energie-informatie mogelijk maakt. De huidige wet- en regelgeving staan deze nieuwe manier van energysharing nog niet toe. Daarom dient dit project als een pilot voor de politiek.
“Energy Federation Brabant is een mijlpaal voor zowel Alius als de andere vier partners: Energy Freedom, KOP, Customized Energy Systems en Avans Hogeschool Breda. We zijn verheugd om de krachten te bundelen en samen te werken aan een duurzame toekomst voor bedrijven in de regio. . Dit project zal niet alleen de energie-infrastructuur transformeren, maar ook de manier waarop we denken over samenwerking en innovatie in de energiesector,” aldus Saskia van de Schoot, CEO van Alius.