Een andere, recente discussie waar nationale belangen ook eenzijdig worden geïnterpreteerd, is de outsourcing van werk naar landen als India en China. Hiertegen bestaat veel bezwaar omdat dit ten koste gaat van werkgelegenheid in de westerse landen. In Amerika moest bijvoorbeeld Dell terugkomen op outsourcing-plannen omdat de publieke opinie, en daarmee politici zich tegen dit fenomeen keerden. Dit land dat vrije handel zegt te promoten, heeft kennelijk een andere agenda. Dergelijk eenrichtingsverkeer is het belangrijkste obstakel bij het verkleinen van de armoedekloof.
Ik ben van mening dat juist het internationale bedrijfsleven de bruggenbouwer zal blijken te zijn waar De Gaay Fortman naar zoekt. Het bedrijfsleven is effectief en gericht op resultaat. Bovendien houden de belangen van bedrijven niet op bij landsgrenzen. De opmars van duurzaam ondernemen is onstuitbaar. Twee jaar geleden schreven wij al in het statusrapport MVO voor het ministerie van Economische Zaken, dat het leveren van een actieve bijdrage aan het verkleinen van de armoedekloof, de volgende fase is van duurzame ontwikkeling. Belangrijker dan liefdadigheid is daarbij de stimulering van lokale economieën. Bijvoorbeeld door het verstrekken van micro-kredieten, of andere producten en processen die juist voor die markten worden ontwikkeld. Op 12 februari berichtte deze krant naar aanleiding van een rapport van het UNDP, dat binnenkort verschijnt, dat bedrijven hier nog kansen laten liggen. Ik voorzie hier echter een positieve ontwikkeling.
Het is te hopen dat ook de deelnemers aan de WSF de mogelijke rol voor bedrijven zullen erkennen en bereid zullen zijn tot samenwerking. Dan ontstaat er een effectieve coalitie. De werkelijkheid van schrijnende tegenstellingen vereist de werkelijkheid van grensoverschrijdende daadkracht.
Wouter Scheepens, Triple Value Strategy Consulting, Den Haag